Teodorovici, despre limitarea dreptului la muncă în UE: Poate a fost exprimarea mea nefericită

Ministrul Finanţelor Publice a declarat, miercuri, despre limitarea dreptului la muncă în Uniunea Europeană că a avut o exprimare nefericită, el fiind profund ”pro-european”, scrie News.ro. Teodorovici a reiterat ideea ca românii să aibă drepturi egale oriunde în Europa.
Economica.net - mie, 28 nov. 2018, 12:04
Teodorovici, despre limitarea dreptului la muncă în UE: Poate a fost exprimarea mea nefericită

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a combătut, miercuri, afirmaţiile potrivit cărora el el fi ”anti-european”. Teodorovici a afirmat că a fost profund implicat în negocierile pentru aderarea României la Uniunea Europeană, fiind profund ”pro-european”.

Ministrul de Finanţe a afirmat că a avut o ”exprimare nefericită”, când a vorbit despre permise de muncă pentru cinci ani, scrie News.ro.

”Le mulţumesc tutror celor care au trimis mesaje de tot felul. Fiecare a înţeles cât a putut din ceea ce eu am spus. Repet, poate a fost exprimarea mea nefericită. (…) Propunerea mea este ca românii, oriunde s-ar afla, să aibă aceleaşi dreptui în europa, fie că călătoresc, fie că trăiesc, fie că fac business acolo unde ei decid”, a declarat Teodorovici.

Acesta a afirmat că ”orice guvern al acestei ţări este obligat să creeze un mediu economic şi social atractiv, astfel încât cei care sunt în România, să rămână în România, cei care au plecat, şi decid ei să se întoarcă, să o poată face, să aibă motive să o facă, iar cei care doresc să vină din alte zone să o facă dacă doresc să o facă”.

Teodorovici şi-a reiterat susţinerea faţă de valorile europene, dar nu a oferit detalii despre cum vede rezolvarea problemei crizei forţei de muncă.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, marţi, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajaţii plecaţi din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc ”în veci”.

El a precizat că trebuie să existe un permis de muncă în acelaşi timp, în toate statele membre UE, astfel ca angajaţii să fie obligaţi să migreze.

”Deci limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi, ca şi timp, în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa, dacă ajunge în Germania şi primeşte drept de muncă, nu o să se mai întoarcă în veci în Croaţia, România, de unde a plecat. Trebuie să fie discutată o astfel de măsură. Maximum 5 ani şi la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici, potrivit unei înregistrări audio difuzate de Hotnews.

Declaraţia ministrului a generat un val de comentarii negative din partea societăţii civile, a politicienilor şi a sindicatelor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 8,77 cazuri la mia de locuitori, ...
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, deşi Tribunalul Bucureşti ...