Teodorovici: Finanţele analizează posibilitatea reducerii TVA la 19% înainte de 1 ianuarie 2016

Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea scăderii TVA de la 24% la 19% înainte de 1 ianuarie 2016, a declarat, luni, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, după ce Comisia de buget a Camerei a decis reducerea TVA la 19% de la începutul anului viitor.
Economica.net - lun, 22 iun. 2015, 14:26
Teodorovici: Finanţele analizează posibilitatea reducerii TVA la 19% înainte de 1 ianuarie 2016

„Aşa cum s-a aprobat astăzi în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, un lucru foarte plăcut, comisia a votat în unanimitate pentru noul Cod fiscal, care are o cotă de TVA redusă la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Asta este lucrul sigur. Spuneam în comisie că analizăm la Ministerul de Finanţe posibilitatea ca o astfel de măsură să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie 2016. Asta o să vedem în următoarele zile la minister. Din calcul trebuie să vedem exact cât anume putem susţine şi de la ce dată se poate aplica o asemenea măsură înainte de 1 ianuarie 2016”, a spus ministrul Teodorovici.

El a arătat că sunt „şanse foarte mari” ca acest lucru să se întâmple şi că impactul bugetar ar fi de 1,8 miliarde de lei la un punct procentual al TVA.

„Sunt şanse foarte mari (de scădere a TVA mai devreme de 1 ianuarie 2016 –n.r.), există o şansă de peste 50%”, a spus Teodorovici.

„Deci un punct procentual la TVA ar însemna cam 1,8 miliarde de ron. Acest lucru este sustenabil şi se poate regăsi în anul viitor. Este o abordare logică, pentru că acest lucru duce la consolidarea noastră economică şi la creştere economică”, a adăugat ministrul Finanţelor, vorbind despre impactul bugetar al scăderii TVA.

El a mai spus că „doar” i-a informat pe cei de la FMI, BM şi CE în legătură cu acest lucru şi urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii insitituţiilor financiare internaţionale.

„Decât i-am informat, urmând să avem discuţii astăzi şi mâine”, a răspuns Teodorovici, întrebat ce au spus cei de la FMI, BM şi CE de reducerea TVA.

Întrebat dacă reducerea TVA a fost iniţiativa sa sau a lui Victor Ponta, Teodorovici a spus: „Este o soluţie pe care mă bucur că întrega Comisie de buget a votat-o, este o situaţie unică ca un Cod fiscal să fie aprobat în unanimitate la Comisia de buget, sper să fie unanimitate şi în plen. Contează că este o soluţie şi o propunere”.

Ministrul Teodorovici a mai spus că din Codul fiscal „este eliminată acciza de 7 eurocenţi pentru benzină de la 1 ianuarie 2016, la fel şi taxa pe stâlp şi celalte astfel de taxe”.

În legătură cu CAS la angajator şi angajaţi, măsurile sunt prevăzute în Codul fiscal pentru perioada de 2017- 2018, Teodorovici arătând că „unele dintre măsuri au fost amânate, pentru o abordare prudentă, pas cu pas, pe măsură ce economia permite astfel măsuri să fie introduse pentru a avea şi siguranţa că pot fi aplicate”.

„Este foarte periculos să aplici măsuri pe care nu le poţi după aceea susţine şi să fi nevoit să revii asupra lor”, a spus ministrul.

Proiectele privind Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC  – Astra Vagoane Călători
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC – Astra Vagoane Călători
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit două oferte la licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, cu o valoare estimată de 1,31 miliarde de lei. Este vorba despre Alstom și......
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault a anunțat astăzi deschiderea cataloagelor de comenzi pentru modelul Express, utilitară de dimensiuni mici cu un ...
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de oug care stabileşte calendarul actualizat de pregătire şi realizare ...
BMW Motorrad, divizia de motociclete a grupului bavarez, se extinde în România
BMW Motorrad, divizia de motociclete a grupului bavarez, se extinde în România
Rețeaua de parteneri BMW Motorrad continua dezvoltarea în România. După ce Moto Hub București a anunțat extinderea ...