Teodorovici: FMI a cerut în mod expres, pentru ANAF şi pentru marii contribuabili, o creştere salarială

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a spus luni că Fondul Monetar Internaţional 'a cerut în mod expres, pentru ANAF şi pentru marii contribuabili, să fie o creştere salarială', transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 02 nov. 2015, 16:19
Teodorovici: FMI a cerut în mod expres, pentru ANAF şi pentru marii contribuabili, o creştere salarială

‘De asemenea, Comisia Europeană a cerut (creştere salarială, n.r.) pentru cei de la achiziţii publice, de la cei care se aşteaptă să pună la punct un sistem de achiziţii mult mai performant, iar cei de la ANAF, ştim foarte bine, au muncit în 2015, efectiv, într-un mod substanţial, să spunem, au adus la bugetul de stat sume importante. Aşteptăm tot de la ei, mai departe, ca în 2016 să îşi menţină cel puţin acelaşi nivel de activitate. Fără un astfel de stimul financiar, efectele pot fi mult mai mici’, a mai spus Eugen Teodorovici.

Aproximativ 5.700 de salariaţi din Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţia Naţională de Achiziţii Publice vor beneficia de majorarea salariilor de bază, în medie, cu 22%, potrivit unui comunicat al MFP transmis săptămâna trecută.

Pentru a majora salariile celor care sunt în sistem, MFP a renunţat la unele cheltuieli pentru anul 2016, astfel că limita de cheltuieli aprobată de Guvern pentru anul viitor este aceeaşi.

‘Este un principiu pe care mi l-aş dori foarte mult să fie, începând cu anul viitor, prevăzut în bugetul pe 2016, şi anume: fiecare ordonator de credite să poată să decidă, în baza unei abordări mult mai eficiente, cum are de gând să reformeze sistemul, şi poate chiar să renunţe la o parte din cheltuielile nejustificate sau care nu au o valoare adăugată, aşa cum ne dorim cu toţii, ca să îndrepte o astfel de resursă către partea de personal, către cei care merită să rămână în sistem. Este ceea ce noi, la Finanţe, am avut în vedere, în sensul că, pentru anul 2016, limita de cheltuieli pe care noi o avem aprobată de Guvern este aceeaşi, nu s-a schimbat, în sensul că am renunţat la alte cheltuieli de care puteam să ne dispensăm pentru a putea să avem un astfel de stimul financiar pentru cei care sunt în sistem’, a menţionat Eugen Teodorovici. 

Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX au declarat vineri că majorarea de peste 50% a salariilor de bază acordată de la 1 noiembrie 2015 angajaţilor din sectorul finanţe vizează doar salariaţii din structurile centrale, fapt pentru care, luni, toate sindicatele afiliate la SED LEX vor organiza şedinţe cu membrii de sindicat pentru a decide reacţia la nivel naţional faţă de această decizie a Guvernului. 

În context, ministrul Finanţelor a ţinut să facă o clarificare referitoare la această creştere a salariilor de la Ministerul Finanţelor, menţionând că majorarea este, în medie, de 22%. 

‘Nu este o creştere de 60%. Sunt 25 de clase salariale, ceea ce înseamnă o creştere salarială de 22%, ca şi medie. Astăzi am avut o discuţie cu colegii de la sindicate pentru a găsi cea mai adecvată formulă în acest sens şi vom continua astăzi discuţiile’, a mai spus Eugen Teodorovici. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Gigantul american Intel angajează în România zeci de specialişti IT, dar şi studenţi sau proaspăt absolvenţi
Gigantul american Intel angajează în România zeci de specialişti IT, dar şi studenţi sau proaspăt absolvenţi
Gigantul Intel scoate la concurs 24 de posturi în România pentru birourile din Timişoara, Galaţi şi Braşov pentru diferite ...
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului – Biharia
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului ...
Autostrada Sibiu - Pitești (Transcarpați), cu loturile 2 și 3, a obținut punctaj maxim la prioritizarea proiectelor din ...
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia a creat o variantă dedicată exclusiv pieței europene a modelului Sportage dotată cu sisteme de propulsie hybrid și ...