Teodorovici: fondul de rezervă este în prezent de 1,2 miliarde lei, cu buffer mai mare faţă de decembrie 2017

Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului a ajuns la aproximativ 1,2 miliarde de lei, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, subliniind că, în ceea ce priveşte buffer-ul (rezervele în valută ale Trezoreriei), acesta este mai mare faţă de finele anului 2017, dar are o structură modificată.
Economica.net - lun, 17 sept. 2018, 14:23
Teodorovici: fondul de rezervă este în prezent de 1,2 miliarde lei, cu buffer mai mare faţă de decembrie 2017

„Fondul de rezervă este acum la aproximativ 1,2 miliarde lei, dacă nu mă înşel. Acolo este anticipată o nevoie de asigurare a fondurilor necesare pentru pesta porcină africană, despăgubirile necesare şi nu numai, eventuale alte calamităţi, sau efecte ale calamităţilor, pentru că sunt astfel de solicitări de Hotărâri de Guvern ce au şi impact bugetar destul de însemnat pe zona de efecte de calamităţi, finanţare pentru proiecte locale (…) primim din ce în ce mai mult la decontat, pentru că a fost perioada în care au făcut licitaţii comunităţile locale şi acum vin la decontat la Ministerul Dezvoltării. Şi aceste sume sunt prinse, pentru că am spus foarte clar că, în principiu, ministerul şi Guvernul Trebuie să asigure banii pentru ce înseamnă investiţii”, a explicat Teodorovici.

La începutul acestei luni, înainte de rectificarea bugetară, ministrul Finanţelor anunţase că fondul de rezervă este zero.

Referitor la discuţiile apărute în ultima perioadă legate de buffer, şeful MFP a precizat că în prezent este mai mare faţă de finele anului trecut, în schimb structura acestuia a fost modificată.

„Buffer-ul, acest fond creat, cred că nu mai are altcineva în Europa, dacă vă uitaţi la nivelul decembrie 2017 momentul de azi, este mai mare. În schimb, structura este modificată, dar nu pot să v-o dau. Dar per total, ce avem noi trezorerie, că vorbim de euro, că vorbim de lei, cumulat este mai mare fondul decât era în decembrie 2017, dar pe structură nu avem cum să discutăm pentru că este vorba de strategia Ministerului Finanţelor de a se împrumuta, cât se împrumută”, a spus Teodorovici.

El a subliniat că România nu se împrumută mai scump decât se împrumuta şi datoria publică a scăzut faţă de decembrie 2017 „la 34,9% din PIB, dacă nu mă înşel”.

Ministrul a precizat că nu sunt probleme de finanţare şi că îşi doreşte un calendar foarte exact în ceea ce priveşte obiectivele pe care Guvernul doreşte să le îndeplinească în perioada următoare, pentru a fi cunoscute de piaţă.

„Spuneam de obiectivul ca România să devină piaţă emergentă. Este un obiectiv din 2015 pe care l-am lăsat neîndeplinit, şi atunci ţinta era ca în primăvara lui 2016 România să devină piaţă emergentă. Şi am avut discuţii şi la nivel de Guvern. Este unul dintre obiective pe care trebuie să-l avem în top, în capul listei ca şi prioritate. Să avem un calendar foarte clar de listare şi ce listăm, cum listăm. Mai e un singur hop de trecut, numărul de companii şi volumul de acţiuni pentru ca România să facă acest pas. Făcând un astfel de pas, imaginea noastră ca şi ţară şi în zona de investiţii devine una în sensul bun schimbată. De asemenea, obiectivul nostru de a deveni membru OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică n.r), care nu s-a realizat, dar se insistă. Avem mai multe discuţii, mai multe zone, la fel, un pas dacă va fi făcut, va creşte foarte mult imaginea noastră ca ţară. Şi o discuţie foarte deschisă şi, să spunem aşa, corectă cu agenţiile de rating, pentru că nu vă ascund că pentru mine un obiectiv la fel de important este acela de a avea România mai sus decât este azi ca nivel de rating de ţară. Ne uităm la o analiză comparativă bilateral cu fiecare stat membru, ne uităm la criteriile pe baza cărora se face această evaluare a agenţiilor de rating şi, culmea, constatăm, şi aş vrea să ştiu de ce, o să vedem exact care sunt elementele, de ce România atunci când se trage linie este acolo deasupra lui junk şi, vă spun sincer, în mod nejustificat.(…) De la MFP am cerut să am o situaţie foarte clară cu ce înseamnă riscul de ţară pe care fiecare structură în parte l-a menţionat, că vorbim de Consiliul Fiscal, de Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, de Banca Mondială, de agenţiile de rating.(…) Aş vrea o machetă foarte clară pentru a vedea care sunt acţiunile de mitigare a acelor posibile riscuri pe care fiecare le menţionează, chiar şi riscurile pe care le spun cei din Opoziţie. Cu aceste obiective îndeplinite, cred că lucrurile în piaţă vor sta mult, mult mai bine”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace, potrivit unui anunț remis Bursei......
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate ...
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.