Teodorovici: Guvernul ar trebui să modifice din nou Codul fiscal săptămâna viitoare

Guvernul ar trebui să modifice din nou Codul fiscal săptămâna viitoare, prin ordonanţă de urgenţă, şi să nu aştepte ca Parlamentul să facă schimbările prin care vor fi înlăturate efectele negative, a declarat, miercuri, Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, după o şedinţă în care s-au discutat amendamentele aduse OUG 79/2017 privind modificarea legislaţiei fiscale.
Economica.net - mie, 22 nov. 2017, 13:34
Teodorovici: Guvernul ar trebui să modifice din nou Codul fiscal săptămâna viitoare

‘Astăzi, la Comisia de buget-finanţe nu au votat nimic, am discutat toate amendamentele propuse şi aproape toţi membri Comisiei au împărtăşit ideea ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi să fie opţional, argumentele sunt în această direcţie. Speranţa e la bunul simţ al Guvernului, să înţeleagă că acest OUG 79 poate fi modificat, logic, printr-o altă ordonanţă de urgenţă, ar fi şi calea mai rapidă ca Guvernul să înţeleagă şi să-şi asume anumite modificări şi să o facă imediat, poate chiar săptămâna viitoare prin ordonanţă de urgenţă, să nu aştepte Parlamentul să legifereze’, a susţinut Teodorovici.

În opinia sa, Guvernul ar trebui să modifice cel puţin două prevederi importante din OUG 79.

‘Trebuie să găsim acele măsuri care să stimuleze, pe de-o parte, scoaterea la lumină a locurilor de muncă, pentru că ştim că sunt peste o sută de mii de microîntreprinderi care nu au niciun angajat. Doi la mână, trebuie să laşi opţional (impozitul pe cifra de afaceri – n.r.) pentru că acesta este spiritul de piaţă: lasă agentul economic să-şi aleagă forma care pentru el e cea mai benefică. Dacă eu ca stat gândesc contabil, la venitul imediat, este o greşeală fatală pentru un finanţist’, a arătat senatorul PSD.

Tot el a spus apoi că nu are vreo speranţă că Ministerul Finanţelor va îndrepta lucrurile.

‘Sincer, nu am o speranţă că Ministerul Finanţelor, astăzi, poate gândi un asemenea mecanism care să facă România mai atractivă decât statele din jurul nostru. Atâta vreme cât un român merge în Bulgaria şi se înregistrează acolo, înseamnă că eu, în România, am o problemă. Eu trebuie să fac o corecţie să atrag bulgarii aici, dau un exemplu’, a adăugat Teodorovici.

Întrebat cam cât ar dura să se modifice din nou Codul fiscal, el a răspuns: ‘Când se doreşte ceva, aţi văzut că se face peste noapte. Dacă vrem să cumpărăm rachete Patriot, o facem peste noapte. Când este vorba de economia ta, măcar să te agăţi de aceste subiecte megaimportante şi aduci şi aceste măsuri economice în acelaşi ritm ca şi viteză de schimbare. Deci dacă se vrea, se face’.

‘Şi se vrea?’, l-au întrebat jurnaliştii. ‘Aici este o altă discuţie, nu neapărat politică. Dacă există voinţă, la nivel de individ, membru al acestui cabinet, ar trebui să se dorească să se poată. Săptămâna viitoare se poate face’, a arătat el.

Reporterii au insistat să afle dacă, în opinia sa, Guvernul va modifica din nou legislaţia fiscală, iar Teodorovici a mai spus doar: ‘Uitaţi-vă la mine, nu sunt Tudose’.

Guvernul a aprobat, recent, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitarea IMM-urilor, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.

În cazul IMM-urilor, actul normativ a majorat de la 500.000 de euro la un milion de euro pragul veniturilor necesare pentru ca o companie să fie considerată microîntreprindere, astfel încât toate aceste firme vor plăti un impozit de 1% pe venituri, în loc de 16% pe profit. Totodată, a fost eliminată condiţia privind realizarea de venituri din consultanţă şi management în urma căreia, în prezent, firmele care obţin astfel de venituri pot plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor, dacă aceste venituri nu depăşesc 20% din veniturile totale. Totodată, în acest sistem au fost incluse şi persoanele juridice care nu intrau sub incidenţa acestui impozit, respectiv persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieţei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc şi din domeniul extracţiei resurselor naturale scopul fiind transpunerea, în legislaţia naţională, a prevederilor Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...