Teodorovici i-a chemat pe bancheri la Minister să negocieze „taxa pe lăcomie”. ARB va analiza de urgenţă propunerile

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, i-a chemat azi pe bancheri la Minister să le propună noua formulă a controversatei "taxe pe lăcomie". După ce întâlnirea s-a încheiat, în jurul prânzului, noile propuneri urmează să fie analizate, în regim de urgenţă, de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) căreia i s-a cerut să vină tot azi cu un răspuns. Teodorovici a subliniat că ideea este să se reducă din costurile de finanţare pe care românii le plătesc la creditele în lei.
Ionut Tudorica - mie, 20 mart. 2019, 10:56
Teodorovici i-a chemat pe bancheri la Minister să negocieze

Taxa va exista, dar nu va mai fi legată de ROBOR. Baza de impunere ar urma să fie o medie a tranzacţiilor. De asemenea, vor fi scoase de sub taxă titlurile de stat şi programele guvernamentale, gen Prima Casă.

Teodorovici a subliniat că ideea este să se reducă din costurile de finanţare pe care românii le plătesc la creditele în lei.

„Ideea este să reducem din costurile de finanţare pe care românii le plătesc pentru creditele în lei. Azi, din calculele pe care le avem, diferenţa dintre ROBOR la cotaţii şi cel la tranzacţii este o diferenţă care sperăm să se regăsească la consumatorul final”, a spus ministrul Finanţelor.

El a anunţat că se va întâlni şi în zilele următoare cu reprezentanţii băncilor, astfel încât să fie agreat textul privind modificarea OUG 114 pe partea bancară, astfel încât să se intre cu el în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare

„Ne vom întâlni şi mâine şi poimâine, astfel încât să avem textul agreat şi săptămâna viitoare să putem intra în şedinţa de Guvern cu modificarea pe partea de bănci. (…) Joi cred că va fi şedinţa de Guvern. Deci, până joi, trebuie să avem actul normativ care să modifice cel puţin partea bancară”, a spus Teodorovici, miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

El a precizat că s-a propus ca pentru băncile cu o cotă de piaţă mai mică de 1% taxa din OUG 114 să fie de 0,2%, iar pentru cele cu o cotă de peste 1% să fie de 0,4%.

„Este vorba despre taxa pe OUG 114 care se împarte în două zone diferite în funcţie de acel plafon de 1% cotă de piaţă. Sub 1% băncile din acea zonă vor plăti 0,2%, asta este propunerea acum, şi peste 1% de 0,4%. Dar din masa impozabilă s-a scos marea parte din activele financiare, astfel încât mecanismul este acela de a stimula partea de finanţare a economiei, partea de intermediere financiară”, a explicat Teodorovici.

ARB, forţată să dea azi o soluţie

Ministrul Finanţelor a precizat că aşteaptă în cursul după-amiezii de miercuri propunerea băncilor şi e posibil ca joi să mai aibă loc o discuţie pentru a definitiva propunerea de modificare a OUG 114.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, a precizat, la rândul său, că băncile vor face o analiză pe propuneri, analiză ce trebuie trimisă miercuri Ministerului Finanţelor.

„A rămas ca noi să facem această analiză, să trimitem poziţia noastră, aşteptând să fim chemaţi oricât de repede, mâine, oricând, la o nouă discuţie, dacă această discuţie este necesară din nou. (…) Din păcate, va trebui să avem o opinie azi”, a spus Dănescu.

Acesta a refuzat să vorbească despre propunerile de modificare a OUG 114, menţionând că „e greşit să vorbesc acum de cum arată proiectul fără a-l înţelege înainte cu totul, în ansamblul său”.

El a adăugat că ROBOR este un punct nevralgic, iar bancherii vor să analizeze şi să facă unele propuneri şi menţiuni cu privire la percepţia lor.

„Se vorbeşte de acest tip de abordare (cu ROBOR la tranzacţii…), noi credem că trebuie să facem un pas înapoi, să ne uităm cu atenţie la ce se întâmplă cu o astfel de abordare. Cât timp ai un comportament european cu alte tipuri de Euribor, Libor şi aşa mai departe şi ce ar însemna şi trebuie să privim cu atenţie ce ar însemna să avem un model diferit, dacă rămâne ROBOR vechi, dacă avem un nou indicator”, a precizat Dănescu.

El a subliniat că rolul ARB este să-şi spună opinia şi să vină cu nişte propuneri viabile, care să fie acceptate.

„Acesta este rolul nostru, să ne spunem opinia şi, din fericire, dacă se ţine seama de opinia noastră, să putem să venim cu nişte propuneri viabile care să fie acceptate. (…) Rolul nostru este să putem merge acolo unde este nevoie de explicaţiile noastre. În măsura în care acest lucru se întâmplă nu putem să fim decât mulţumiţi. Ce va rezulta din acest dialog poate fi altă problema, noi sperăm că se va ţine cont de opiniile noastre până la capăt, pentru că nu avem decât opinii economice în favoarea tuturor comportamentelor economice din România”, a conchis preşedintele ARB.

Modificarea taxei pe lăcomie a fost unul dintre punctele tari de negociere dintre guvern şi agenţia de rating Standard&Poor’s. Agenţia a confirmat la începutul lunii ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus/A-3”. Dar a amânat cu două săptămâni perspectiva asociată, care, în lipsa modificării OUG114 care cuprinde şi taxa bancară, urma să fie negativă. Săptămâna trecută, agenţia a deblocat perspectiva, ca stabilă, fiind convinsă de modul în care guvernul vrea să modifice Ordonanţa controversată. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...