Teodorovici: MFE va trimite CE propunerea de a Acord de Parteneriat până la finalul lunii martie

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va trimite până la finalul lunii martie în mod formal propunerea de Acord de Parteneriat pentru perioada 2014-2020, a anunţat, miercuri, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de guvern.
Economica.net - mie, 26 mart. 2014, 17:39
Teodorovici: MFE va trimite CE propunerea de a Acord de Parteneriat până la finalul lunii martie

‘A fost aprobată prima versiune oficială, să spunem aşa, a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Acest document va fi trimis oficial Comisiei Europene până la finalul acestei luni. Este prima oară când România trimite o versiune oficială la Comisia Europeană astfel încât începând de la 1 aprilie se porneşte dialogul formal cu partea comunitară. Termenul pentru fiecare stat membru de a trimite acest document Comisiei a fost stabilit prin regulament la 22 aprilie 2014, deci România trimite cu aproximativ o lună de zile înainte acest document’, a spus Teodorovici.

El a explicat că documentul este unul de programare şi descrie modul în care România va cheltui banii, pe ce zone vor fi cheltuite sumele venite de la Uniunea Europeană în perioada de programare 2014-2020.

‘România are cinci mari priorităţi de finanţare descrise în Acordul de Parteneriat: competitivitatea, oamenii şi societatea, infrastructura, resursele şi administraţia şi guvernarea’, a arătat Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene a prezentat şi alocările financiare ale României la nivelul programelor operaţionale pentru perioada 2014-2020.

Potrivit acestuia, PO Infrastructură Mare are alocări de aproximativ 9,5 miliarde de euro, PO Regional – 6,6 miliarde euro, PO Capital Uman – 4,2 miliarde euro, PO Capacitate Administrativă – 553 milioane euro, PO Competitivitate – 1,2 miliarde euro, PO Asistenţă Tehnică – 265 milioane euro, Programele de cooperare transfrontalieră – 452 milioane euro, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – 8 miliarde euro.

‘Desigur, există şi o rezervă de performanţă de 1,82 miliarde euro. Este ceea ce prevede regulamentul în mod explicit astfel încât România, dacă va putea să performeze pe acest nou cadru financiar, va putea să utilizeze şi această sumă. În caz contrar, suma se poate decomite în mod automat’, a completat Eugen Teodorovici.

El a explicat că va exista o schimbare de abordare pentru următorul cadru financiar, pentru a se ajunge la un nivel de absorbţie mai ridicat. În acest sens, Teodorovici a precizat că banii vor fi cheltuiţi în prima parte a perioadei de programare.

‘Cele 43 miliarde euro vor fi cheltuite, aşa cum prevede şi documentul astăzi aprobat în Guvern, în prima parte a acestei perioade. (…) Vom insista în următoarea perioadă pentru simplificarea acestui sistem. Dorim să prezentăm în mod public, în mai, ghidurile pentru cei care intenţionează să aplice pe fonduri europene, astfel încât să fie foarte clar pentru toţi cei care doresc să aplice care sunt regulile, care sunt activităţile de finanţat care pot fi decontate din bani europeni’, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a mai spus că se va încerca decontarea cheltuielilor făcute de beneficiarii care au prevăzut deja în bugetele proprii sumele pentru anul 2014, astfel încât la finalul acestui an, dacă toate regulile au fost respectate, România să poată cere Comisiei Europene rambursarea acestor cheltuieli.

Potrivit acestuia, detaliile referitoare la investiţiile din fonduri europene vor fi stabilite la nivelul programelor operaţionale.

‘Următorul pas pe care România îl va parcurge este acela de a elabora programele operaţionale. Aceste documente sunt deja prezentate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi cel al Agriculturii, acestea fiind cele trei ministere cu rol de structură de management. Aceste versiuni sunt cele de lucru, care vor fi prezentate public, pentru dezbatere şi dialog public, astfel încât undeva înspre finalul lunii aprilie, începutul lunii mai sau luna mai, mai exact să trimitem Comisiei Europene în mod formal şi aceste documente’, a susţinut Eugen Teodorovici.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde de lei
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat vineri avizarea indicatorilor tehnico - ...