Teodorovici: Nivelul de venituri pe care ANAF trebuie să îl aducă în acest an la buget este de 30% din PIB

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are obligaţia să aducă în acest an la bugetul de stat venituri de 30% din PIB, ceea ce înseamnă că va avea foarte mult de lucru, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
Economica.net - vin, 08 feb. 2019, 15:50
Teodorovici: Nivelul de venituri pe care ANAF trebuie să îl aducă în acest an la buget este de 30% din PIB

„Veniturile (bugetare – n. r.) estimate pentru acest an sunt de 342,7 miliarde de lei, cu 53,1% mai mari faţă de 2016. Pentru a asigura veniturile bugetare avem în vedere o îmbunătăţire a modului în care ANAF-ul colectează. Această creştere va fi de 6 miliarde de lei. Aş vrea să fac o precizare foarte importantă şi ca mesaj pentru colegii mei din sistem. Nivelul de venituri al ANAF în PIB este calculat undeva la 28%. Este o creştere importantă faţă de anul trecut, dar vreau să spun foarte clar că nivelul pe care ANAF trebuie să îl aducă în acest an este de 30%. Veniturile luate în calcul la elaborarea bugetului sunt cele de până la 28% din PIB, dar 30% este obligaţia ANAF pentru acest an”, a spus Teodorovici, într-o conferinţă de presă, după aprobarea de către Guvern a proiectului Legii bugetului de stat pe 2019.

El a subliniat că ANAF va avea tot sprijinul său, însă a atenţionat că nu va face rabat la niciun fel de măsură „care să asigure ceea ce am spus astăzi”.

„Trebuie totuşi să luăm acele măsuri despre care vorbim an de an, fie că vorbim de o colectare mai bună a TVA, fie că vorbim de o scădere a evaziunii fiscale, fie că vorbim de banii care se pierd în zona de vamă – şi se pierd sume importante la buget pe diferite categorii – pentru că această zonă nu este pe deplin pusă la punct cu cerinţele pe care o ţară în secolul XXI trebuie să le aibă. Cu alte cuvinte, ANAF va avea foarte mult de lucru. Din partea mea, va avea întregul sprijin, dar nu voi face rabat la niciun fel de măsură care să asigure ceea ce am spus astăzi”, a avertizat şeful de la Finanţe.

Ministrul Eugen Teodorovici a adăugat că datoria guvernamentală pentru 2019 este estimată la 34,9%, sub nivelul de 35%.

„Nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute în 2018 a fost de 34,5% din PIB, iar pe termen mediu, 2019 -2022, se va situa sigur sub 40%, iar pe 2019 avem estimată o datorie guvernamentală de 34,9%, deci sub 35%”, a precizat acesta.

Potrivit ministrului, bugetul de stat pentru 2019 asigură majorarea pensiilor şi a salariilor din sistemul public, dar susţine şi stimularea creşterii economice şi politicile din zona economică pe care Guvernul României şi le-a asumat prin programul de Guvernare

„Pentru îndeplinirea acestor obiective, cheltuielile totale sunt estimate la 368,8 miliarde de lei. Cele mai importante cheltuieli sunt în zona de asistenţă socială, de 107,6 miliarde de lei, cheltuielile de personal, de 102,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cam 10% din total din PIB, investiţii de 49,65 miliarde de lei, cheltuieli cu bunuri şi servicii, de 46,5 miliarde de lei, şi proiecte cu finanţare din fonduri europene, de 38,1 miliarde de lei”, a explicat Teodorovici.

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, acestea urmând să fie trimise către Parlament.

Proiectul de buget pe 2019 este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei, iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane.

Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB, care poate fi menţinut printr-un efort comun al echipei guvernamentale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...