Teodorovici: Nu voi pune niciodată în balanţă deficitul bugetar cu veniturile românilor

Deficitul bugetar nu va fi pus niciodată în balanţă cu veniturile românilor, fie ele pensii sau salarii, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple 'Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!', iniţiată de liberali.
Economica.net - lun, 04 iun. 2018, 19:55
Teodorovici: Nu voi pune niciodată în balanţă deficitul bugetar cu veniturile românilor

El s-a referit în mod punctual la Pilonul II de pensii.

‘Referitor la problematica Pilonului II, atât de discutată şi disputată în ultima perioadă, doresc să fac doar două precizări. În primul rând, nu se pune problema unei naţionalizări. Eu am spus că este firesc să existe o analiză după aproximativ 10 ani de funcţionare a acestui mecanism şi că vom ieşi public în perioada iunie – iulie pentru a prezenta românilor rezultatele acesteia. Prin urmare, orice speculaţie nu face decât să creeze suspiciuni neîntemeiate, dovedind diletantismul şi reaua credinţă a celor care răspândesc astfel de idei. În al doilea rând, ca cetăţean al României, ca membru al unui partid de stânga şi, nu în ultimul rând – sau poate tocmai din acest motiv -, ca ministru de Finanţe într-un guvern PSD, nu voi pune niciodată în balanţă deficitul bugetar cu veniturile românilor, fie că vorbim de salarii sau de pensii. Niciodată!’, a susţinut Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a prezentat o serie de date detaliate prin care a dorit să demonteze acuzaţiile aduse în moţiune, document pe care l-a catalogat ca fiind ‘lipsit de profesionalism’, care ‘dezinformează românii’ în privinţa unor măsuri care sunt de fapt benefice şi eficiente.

Astfel, potrivit lui, anul 2015 s-a încheiat cu un deficit structural de 0,2 % din PIB – ‘minim istoric înregistrat de România, menţionat de Comisia Europeană în raportul de primăvara în anul 2018’.

De asemenea, a arătat între altele Teodorovici, veniturile colectate de ANAF au înregistrat un grad de realizare de 101,1% din programul veniturilor pe primele patru luni ale anului 2018. ‘Faţă de perioada similară a anului 2017, au fost colectate venituri cu 12,4% mai mari, ceea ce înseamnă un plus de peste 8 miliarde de lei’, a spus ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte eficienţa măsurii de transfer a contribuţiilor de asigurări sociale în sarcina angajaţilor, Teodorovici a dorit să sublinieze că punerea ei în aplicare a influenţat major nivelul colectării contribuţiilor de asigurări sociale, volumul încasărilor din primele 4 luni ale lui 2018 fiind cu 26,85% superior perioadei similare din 2017.

‘Faţă de 2016, ponderea în PIB a datoriei guvernamentale a scăzut cu 2,4 puncte procentuale, de la 37,4% la 35,4% în 2017. (…) Pentru perioada de programare financiară 2014 – 2020, în ceea ce priveşte fondurile europene, structurale şi de investiţii, fără fonduri destinate politicii agricole comune, au fost primite sume de la Comisia Europeană în valoare totală de 2,67 de miliarde de euro. (…) Autorii acestei moţiuni au găsit de cuviinţă să încerce împroşcarea cu noroi şi în direcţia altor colegi, şi în direcţia BNR – una dintre instituţiile respectabile ale acestei ţări’, a mai spus Teodorovici.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...