Teodorovici: Programul „O familie, o casă” sprijină familiile tinere să îşi cumpere o locuinţă decentă

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că programul "O familie, o casă" sprijină familiile tinere să îşi cumpere o locuinţă decentă şi "în egală măsură susţine sectorul construcţiilor".
Economica.net - joi, 23 mai 2019, 16:06
Teodorovici: Programul

„Lansăm astăzi într-o primă dezbatere, a fost doar o discuţie în cadrul Guvernului, urmând ca în următoarele zile să închidem această propunere şi să o aprobăm în Guvern, programul ‘O familie, o casă’. (…) Acest nou program social de adresează distinct familiilor şi are o serie de avantaje suplimentare faţă de programul Prima casă. Românii vor beneficia de acest program prin contractarea de credite garantate de către statul român sau prin obţinerea unei prime de la stat pentru achiziţia de locuinţe noi direct de la dezvoltatori.(.. ) Programul sprijină puternic familiile tinere să îşi cumpere o locuinţă decentă şi în egală măsură susţine sectorul construcţiilor. Câteva dintre avantajele pe care acest program le aduce – statul poate să garanteze 80% din valoarea creditului acordat, faţă de programul Prima casă prin care statul garantează 50% pentru locuinţe mai noi de 5 ani, respectiv 40% pentru locuinţe mai vechi de 5 ani. Limita maximă a creditului este de 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi între 5 şi 10% din suma solicitată”, a spus Teodorovici la Palatul Victoria.

Programul „O familie, o casă”: Care sunt condiţiile

El a adăugat că locuinţele cumpărate prin acest program trebuie să aibă minimum două camere şi o suprafaţă totală care să nu depăşească 100 de metri pătraţi.

„Dobânda este fixă de 5,5% pe an pe toată durata creditului. Ministerul Finanţelor Publice va plăti comisionul aferent gestionării acestor împrumuturi. Vârsta maximă a beneficiarilor programului este de 55 de ani. Programul prevede acordarea de subvenţii astfel: reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019 mai mici de 6.000 de lei individual, de 7.000 de lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 de lei pentru o familie cu un copil şi de 9.000 de lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii, reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenţi maternali pentru un copil, cu două puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulţi copii sau sunt asistenţi maternali pentru doi sau mai mulţi copii (…) reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt încadraţi într-un grad grav de handicap sau au în familie persoane încadrate cu un grad de handicap grav”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

El a adăugat că un alt avantaj al acestui program este acela că statul va da cumpărătorilor persoane fizice care achiziţionează locuinţe de la un dezvoltator o primă pe care o utilizează pentru plata valorii locuinţei, reprezentând 700 de lei din valoarea unui metru pătrat construit în locuinţele noi cu suprafaţă între 50 şi 100 de metri pătraţi.

Teodorovici a arătat că Guvernul va avea o discuţie cu băncile cu privire la acest program, iar când aceste discuţii se vor încheia va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...