Teodorovici: România cere CE realocarea a 350 milioane euro pentru lucrări la spitale, școli și drumuri

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat joi, la Sibiu, că România solicită aprobarea Comisiei Europene pentru realocarea a 350 de milioane de euro de la programele operaționale de Mediu și Transport, pentru proiecte pe Programul Operațional Regional (POR) privind finalizarea de spitale, școli și drumuri județene neterminate.
Economica.net - joi, 07 nov. 2013, 12:35
Teodorovici: România cere CE realocarea a 350 milioane euro pentru lucrări la spitale, școli și drumuri

„Cel mai important lucru poate de astăzi de la reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Regional a fost decizia de realocare de fonduri de la alte programe operaționale, de la Mediu și de la Transport. E vorba de o sumă de 350 de milioane de euro. Sumă care am spus noi și am propus Comisiei Europene să meargă direct către zona de spitale, școli și drumuri județene. O sumă destul de importantă”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Acesta participă, alături de Koen Delanghe, manager de programe DG Regio, dar și alți reprezentanți ai ministerelor, consiliilor județene, primăriilor, la reuniunea Comitetului de Monitorizare al POR, care se desfășoară joi și vineri la Sibiu.

Dacă România primește aprobarea Comisiei Europene, atunci cei mai mulți bani vor fi realocați terminării lucrărilor la școli, și anume 230 de milioane de euro, alți 87 de milioane de euro pentru finalizarea drumurilor județene și 33 de milioane de euro pentru spitale, a detaliat Teodorovici.

„Vă dau un exemplu la partea de școli. Din ce spuneau colegii acum la prezentare, peste 1.500 de școli deschise, de șantiere deschise, la Ministerul Educației, ca și evidență. Dar sunt și alte astfel de școli începute la nivel local și care nu apar în această evidență la nivel central. Sunt foarte multe șantiere deschise, tocmai asta este și obligația noastră, să punem cu precădere aceste sume în aceste zone, unde șantierele sunt deschise, contractele nu sunt terminate și unde efectiv, lucrările se degradează și toată lumea pierde dacă nu sunt încă finalizate”, a menționat ministrul Fondurilor Europene.

În ceea ce privește drumurile, ministrul Eugen Teodorovici a spus că „România are din păcate, față de UE, o treime din media europeană, ca și densitate de drumuri”.

El a subliniat că realocarea de bani nu înseamnă că se iau bani de la unele proiecte și se dau altora. „Nu înseamnă că am luat de la celelalte două programe operaționale, am făcut doar o reașezare de sume astfel încât la final de 2015, să nu pierdem, dacă eventual acele proiecte nu merg foarte bine, să nu pierdem bani față de Comisia Europeană”, a explicat ministrul Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, e important ca aprobarea realocării să fie dată de Comisia Europeană până la finalul anului, 2013 fiind ultimul an când se pot face realocări între programele operaționale, potrivit regulamentelor valabile pentru toate statele membre.

Teodorovici a evidențiat că prin realocarea celor 350 de milioane de euro este favorizată și creșterea nivelului de absorbție, în condițiile în care POR „stă cel mai bine la absorbție, are peste 44 % rată de absorbție”.

„Este foarte important ca aceste sume se duc pe proiecte începute, dar fără finanțare, deci oprite pentru motivul lipsei de finanțare, astfel încât noi să închidem cât mai multe din șantierele deschise la nivel local”, a punctat Teodorovici, adăugând că România are deja proiecte aprobate, dar fără finanțare europeană, în valoare de două miliarde de euro.

Potrivit ministrului, toate aceste proiecte care au rămas fără finanțare trebuie translatate, trebuie începute în următorul cadru financiar 2014-2020, astfel încât din primul an România să aibă un nivel de absorbție ridicat.

„Noi putem și fiecare stat membru de fapt, poate să înceapă înainte să aibă acordul de parteneriat și programul operațional aprobat la nivel de Comisie, poate să înceapă finanțarea următoarelor proiecte, chiar neavând aceste programe aprobate. Dar numai de la 1 ianuarie 2014. Desigur, există un risc, că în cazul în care Comisia Europeană nu e de acord cu acele proiecte, acele finanțări să-ți rămână pe bugetul de stat, ducându-se în partea de deficit. Dar trebuie să începem o astfel de abordare, pentru că știm de acum ce vom finanța pe următorul cadru financiar, tot drumuri, școli, spitale, ceea ce România are nevoie”, a mai arătat Teodorovici.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Camera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi
Camera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi
Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de transport aerian pentru deputaţi şi secretari generali, curse regulate, ...
Gigantul Knauf Insulation a cumpărat fabrica de vată minerală de sticlă Gecsat din Târnăveni
Gigantul Knauf Insulation a cumpărat fabrica de vată minerală de sticlă Gecsat din Târnăveni
Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, anunță ...
AFP – Sancţiunile împotriva Rusiei, mai păguboase pentru vecinul european decât pentru SUA
AFP – Sancţiunile împotriva Rusiei, mai păguboase pentru vecinul european decât pentru SUA
Europa are mai mult de pierdut decât Statele Unite, aliatul său, prin impunerea de sancţiuni Rusiei în dosarul ucrainean, ...