Teodorovici: România poate fi, la final de 2014, model de atragere a fondurilor europene

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat joi, la Oradea, că România poate fi, la finalul anului 2014, un model de atragere a fondurilor europene cu un sistem nou, simplificat, eficientizat.
Economica.net - joi, 22 mai 2014, 18:53
Teodorovici: România poate fi, la final de 2014, model de atragere a fondurilor europene

Ministrul a făcut această declaraţie cu ocazia semnării contractelor din cadrul ‘Polului de Competitivitate FARMATERM’, eveniment la care au mai participat premierul Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea şi Daniel Constantin, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi prefectul Bihorului, Claudiu Pop.

‘Acest cumul de proiecte are o importanţă deosebită pentru zona aceasta, dar şi pentru întreaga ţară în ansamblu. Este un proiect care are o latură inovativă, pentru că este un parteneriat între 19 membri, anume patru institute de cercetare şi universităţi, 11 întreprinderi, în principal din domeniul industriei farmaceutice şi al consultanţei şi alţi patru membri catalizatori,’ a declarat ministrul Teodorovici.

Obiectivul principal al evenimentului, subliniat de ministrul Teodorovici, constă în îmbunătăţirea vizibilităţii Polului de Competitivitate FARMATERM prin promovarea acestuia pe piaţa internă şi internaţională în vederea construirii imaginii brandului de pol. Proiectul vizează obţinerea de produse inovative pe bază de spirulină şi substanţe active din apa geotermală.

‘Prin colaborările cu universităţi de prestigiu din România, Republica Moldova, Ungaria (Debrecen) şi prin crearea de parteneriate cu organizaţii din străinătate, se dă o şi mai mare notă de seriozitate şi garanţie că semnarea de astăzi reprezintă un pas înainte pentru industria farmaceutică şi chimică din România’, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

Totodată, se vor înfiinţa un număr de 30 de posturi de manageri şi personal pentru implementarea proiectelor, 15 ingineri şi tehnicieni pentru administrarea clădirilor şi întreţinerea instalaţiilor şi 119 posturi în producţie.

Ministrul Fondurilor Europene a arătat că România reuşeşte să atragă fondurile alocate de Uniunea Europeană, dovada cea mai clară fiind faptul că, din mai 2012 şi până în prezent, ţara noastră a solicitat peste cinci miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, România a încasat o sumă de peste cinci miliarde de euro, în timp ce în anii anteriori s-au primit doar 1,4 miliarde de euro.

‘Suntem pe un drum bun în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene în ţara noastră. Am simplificat sistemul şi am dus România acolo unde merita să fie, pe un loc consolidat în Europa. În următoarele două săptămâni, vom primi, probabil, comentarii pe textul formal al Acordului de Parteneriat, iar în această vară va avea loc şi semnarea. Este un pas deosebit de important pentru România, următoarea perioadă de programare fiind una în care nu ne permitem să comitem greşelile fostei guvernări, ci să cheltuim toţi banii europeni alocaţi ţării noastre. România poate fi, la final de 2014, un model de atragere a fondurilor’, a subliniat Eugen Teodorovici.

Proiectele din cadrului Polului de Competitivitate FARMATERM au o valoare totală de 56 de milioane de lei, iar valoarea fondurilor UE este de 26, 3 milioane lei. Polul este compus din 19 membri, dintre care patru sunt institute de cercetare si universităţi (din Republica Moldova, Cluj Napoca, Baia Mare), 11 întreprinderi în principal din domeniul industriei farmaceutice şi al consultanţei (Tony Invest, Nertera Farm, Aleao Agrar, Sapient Agrar, Sarah Pop, Klein und Grosshandel, Afaceri Oradene, Vivantech etc.), iar alţi 4 sunt membri ‘catalizatori’ (Primăria Oradea, Zona Metropolitană Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Clusterul Inovativ Geoterm). Beneficiarii proiectelor sunt: Sapient (2 proiecte), Tony Invent, respectiv Afaceri Orădene.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...