Teodorovici: România va atinge un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, este de părere că la sfârşitul acestui an gradul de absorbţie a fondurilor europene va atinge pragul de 80%.
Economica.net - joi, 19 mart. 2015, 13:34
Teodorovici: România va atinge un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%

El a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că este important ca România să evalueze şi să înveţe din greşelile trecutului, pe acest domeniu al implementării proiectelor europene, pentru ca în anii următori să poată luat cât mai repede toate sumele pe care le are la dispoziţie pe cadrul financiar 2014-2020.

‘Pe actualul cadru financiar astăzi suntem undeva la 53% absorbţie. Eu zic că anul acesta avem toate argumentele să spunem că vom ajunge undeva la 80% absorbţie. Este un procent care pare foarte sus. Dar partea bună este că sunt din ce în ce mai mulţi cei care sunt de părere că acest lucru se poate întâmpla. Este adevărat că trebuie să nu uităm că s-a plecat de la un nivel foarte scăzut, ca să învăţăm să evităm asemenea greşeli pe viitor’, a afirmat Teodorovici.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, în cadrul financiar multianual actual România va trebui să aibă un grad de absorbţie de 100%, iar acest lucru să se realizeze în prima parte a perioadei, respectiv în primii cinci ani, scrie Agerpres.

Eugen Teodorovici a amintit că pentru a uşura creşterea gradului de absorbţie au fost implementate o serie de modificări, în sensul micşorării birocraţiei. El a subliniat importanţa atragerii de fonduri europene prin acele proiecte care pot avea un impact mare asupra economiei.

‘Totul se va depune într-un sistem electronic. Va dispărea efectiv hârtia dintre noi, ca administraţie, şi beneficiar. Dispar toate acele solicitări foarte împovărătoare – de la obligaţia de a demonstra că există cofinanţarea în proiect, pe care am înlocuit-o cu o simplă declaraţie pe proprie răspundere că se va asigura acea finanţare atunci când proiectul o va solicita. La fel dispar toate acele avize de la ANAF, ONRC şi alte instituţii ale statului, pentru că pe baza datelor pe care beneficiarul le prezintă noi, ca administraţie, avem obligaţia să culegem aceste elemente de la alte entităţi partenere din administraţia publică’, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a participat joi la deschiderea Cluj Innovation Days, un eveniment organizat de Cluj IT Cluster şi care a ajuns la a treia ediţie.

Ministrul Fondurilor Europene a declarat cu această ocazie că România, pe domeniul cercetării-inovării şi comunicaţiilor, a alocat o sumă importantă din fondurile europene din cadrul financiar 2014-2020, respectiv 1,5 miliarde de euro, care se regăsesc în mai multe programe operaţionale.

‘Cel mai important dintre ele, acela de competitivitate, va fi lansat curând, în martie-aprilie, şi se vor lansa în mod oficial depunerile de proiecte’, a anunţat Eugen Teodorovici.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...