Teodorovici speră într-o rată a absorbţiei de fonduri europene la sfârşitul lunii iulie de 25%

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat joi la Parlament, în cadrul unei dezbateri organizate de Tineretul Social Democrat, că speră ca România să aibă la finalul lunii iulie o rată de absorbţie a fondurilor europene de 25%.
Economica.net - joi, 20 iun. 2013, 08:16
Teodorovici speră într-o rată a absorbţiei de fonduri europene la sfârşitul lunii iulie de 25%

„Rata absorbţiei per total perioadă România 2013 la finalul lunii mai – 15,18%. Îmi menţin ţinta ca până la finalul anului să se ajungă la o absorbţie de 50%. Sper ca până la finalul lunii iulie să avem undeva la 25%, ceea ce îmi dă mari speranţe că până la final de an putem atinge ceea ce am spus iniţial – 50%”, a spus Teodorovici.

Potrivit ministrului, principala cauză a slabei absorbţii de fonduri a fost birocraţia din România şi lipsa de asumare a răspunderii, dar şi faptul că s-a „acţionat lent”.

Teodorovici a precizat că doreşte simplificarea procedurilor pentru atragerea fondurilor europene.

„Dacă noi, ca administraţie, vom fi mai eficienţi sau vom acţiona aşa cum trebuie să acţionăm, categoric firmele vor trebui să lucreze aşa cum scrie în contract, dacă este să fim foarte exigenţi. Principalul motiv este partea de birocraţie pe care România încă o are, de care încă România suferă, lipsa de asumare a răspunderii. Dacă este să simplificăm, trebuie să asumăm această decizie. Punem foarte multe lucruri în discuţie şi acţionăm de multe ori foarte lent. Am dat acum un exemplu şi vorbeam zilele trecute de faptul că vrem să simplificăm, de fapt să eliminăm acea procedură de achiziţie la privaţi. Deja se nasc fel de fel de discuţii şi fel de fel de întrebări, care mai de care mai retorice. Directiva europeană spune clar că nu există o astfel de obligaţie pentru privaţi şi asta trebuie să fie şi în România. Săptămâna viitoare ar putea intra în vigoare. O să trimit în acest sens, pentru a avea şi din partea celor trei direcţii generale ale CE acceptul şi în scris, pentru că am avut acceptul verbal din partea lor. Scrisoarea pentru CE o voi trimite astăzi sau mâine”, a susţinut Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că până la finele lunii iunie va abroga Ordinul de ministru 1050 din 2012 privind procedura achiziţiei publice în ceea ce-i priveşte pe beneficiarii privaţi de fonduri europene, în ideea de a simplifica implementarea proiectelor derulate de aceştia.

Teodorovici a susţinut de asemenea necesitatea înfiinţării unui grup de lucru în formula Guvern-Parlament, în vederea modificării legislaţiei, în sensul simplificării şi urgentării atragerii de fonduri europene. Ca exemple de propuneri ce ar urma să intre în discuţia forului bilateral Guvern-Parlament, el a menţionat „noul cadru legislativ pe achiziţii publice, fluxul financiar pentru următorul cadru financiar”. Ministrul Fondurilor Europene a avansat ca termen de începere a funcţionării forului de lucru menţionat perioada imediat următoare după reluarea activităţii parlamentare.

Te-ar mai putea interesa și
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a elaborat o listă deschisă de proiecte strategice, care vor permite flexibilizarea Rețelei Electrice de Transport. Propunerea Companiei cuprinde minim 20 proiecte, unele dintre ele......
Wizz Air va opera două noi rute: Bucureşti – Gran Canaria şi Cluj-Napoca – Billund (Danemarca), din toamna lui 2021
Wizz Air va opera două noi rute: Bucureşti – Gran Canaria şi Cluj-Napoca – Billund (Danemarca), din toamna ...
Două noi rute vor fi operate de Wizz Air din Bucureşti către Gran Canaria (Insulele Canare) - Spania, respectiv din Cluj-Napoca ...
Rusia intenționează să subvenționeze 25% din preţul de achiziţie al oricărui automobil electric produs local
Rusia intenționează să subvenționeze 25% din preţul de achiziţie al oricărui automobil electric produs local
Rusia intenţionează să subvenţioneze achiziţionarea de automobile electrice produse local, în ideea de a stimula cererea ...
Cîţu: Ministerele care nu au cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicaţii foarte bune
Cîţu: Ministerele care nu au cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicaţii foarte bune
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, joi, miniştrilor să prezinte execuţia bugetară şi a subliniat că acolo unde banii ...