Teodorovici susţine că scutirea de impozit pentru IT-işti este bună şi vrea să o extindă şi în alte industrii

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că scutirea de impozit pentru cei care lucrează în industria IT este o măsură bună şi că se gândește la extinderea acestei facilități în alte industrii. Afirmaţia vine în contextul în care preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că nu i se pare normal ca angajaţii din domeniul IT să fie scutiţi de plata impozitului pe venit.
Economica.net - lun, 03 iun. 2019, 15:04
Teodorovici susţine că scutirea de impozit pentru IT-işti este bună şi vrea să o extindă şi în alte industrii

„Nu am avut o reacție pe acest subiect. Cred că este un subiect discutat de oameni care nu înțeleg acest fenomen economic. A fost o măsură foarte bună. Ani de zile, cu un astfel de stimul, indutria de IT din România are o pondere importantă în PIB. Dorința la Finanțe este să extinde și pe alte industrii”, a spus Teodorovici.

Teodorovici a mai spus că „am avut discuții cu asociații, patronate, de fapt, din industria textilă, prelucrătoare și alte asemenea domenii pentru care România trebuie să aplice astfeld e măsuri pentru a stimula creșterea acestora. România are un istoric pe aceste ramuri, am văzut că astfel de măsură a dus la rezultate foare bune și atunci cred că este abordarea corectă”.

Orban: nu am nimic cu cei din IT. PNL nu va lua nicio decizie fără consultarea mediului de afaceri 

Totodată, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, referitor la afirmaţiile sale legate de angajaţii din IT că îşi susţine punctul de vedere, adăugând, însă, că partidul nu va lua nicio decizie fără consultarea mediului de afaceri şi a partenerilor sociali.

„PNL a adoptat un document în cadrul Consiliului Naţional, care se numeşte ‘Principiile bunei guvernări’. Printre principiile bunei guvernări este inclusă transpunerea principiului non-discriminării şi egalităţii în faţa legii, care înseamnă inclusiv egalitate din punct de vedere fiscal. Eu nu am anunţat că avem o măsură pe care am decis-o în cadrul programului de guvernare, mi-am exprimat un punct de vedere pe care îl susţin şi anume că mi se pare normal ca orice cetăţean român care obţine venituri, indiferent că sunt obţinute din dividende, din drepturi de autor, din muncă salarială, din activităţi independente desfăşurate, toţi plătesc impozite şi mi se pare perfect normal ca toate categoriile de cetăţeni români care înregistrează venituri aşa cum toţi plătesc impozit să plătească şi cei care nu plătesc astăzi impozit”, a explicat Orban, la Parlament.

El a subliniat, însă, că PNL nu va lua nicio decizie fără consultarea mediului de afaceri şi a partenerilor sociali.

„Nu am nimic cu cei care lucrează în IT. Ceea ce am spus a fost legat de modul în care PSD gândeşte politicile creând privilegii pentru unii din dorinţa de a-şi dezvolta un electorat captiv. Vă mai dau un exemplu: voucherele de vacanţă. Nu mi se pare normal ca toţi angajaţii din sectorul public să beneficieze de vouchere de vacanţă, în timp ce angajaţii din mediul privat să beneficieze de vouchere de vacanţă numai dacă doreşte compania”, a afirmat Orban.

Întrebat dacă nu se teme că în urma unor astfel de măsuri cei din IT vor pleca din ţară, liderul PNL a răspuns: „România are nevoie de reindustrializare. Ce să facem? O să dăm facilităţi fiscale pentru toţi inginerii TCM, inginerii de maşini unelte, pentru toţi maiştri, pentru toţi prelucrătorii prin aşchiere, pentru toate categoriile? România are nevoie să-şi relanseze industria de petrol şi gaze. Ce să facem, o să dăm facilităţi? România se confruntă cu un exod al medicilor. Ce să facem, o să folosim ca şi mijloc de a preveni plecarea unor oameni (…) generalizând? În România nu o să mai plătească nimeni impozit la un moment dat. Nimeni nu a spus că de mâine PNL va introduce măsura X. Am exprimat un punct de vedere care este bine să fie cunoscut, pentru că, atunci când vrei să stimulezi dezvoltarea în diferite domenii de activitate, ai foarte multe pârghii la dispoziţie pe care le poţi folosi fără a genera discriminare”.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă la Mediaş că nu i se pare normal ca angajaţii din domeniul IT să fie scutiţi de plata impozitului pe venit.

Fostul ministru PSD al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a comentat ironic pe Facebook declaraţia lui Ludovic Orban. „Păi, au câştigat alegerile pe mâna lor! Să o facă, zic!”, a scris pe Facebook Lia Olguţa Vasilescu distribuind ştirea referitoare la declaraţia liderului PNL. anunță News.ro.

Fostul preşedinte Traian Băsescu îl ironizează pe liderul PNL pentru afirmaţiile referitoare la impozitarea veniturilor angajaţilor din IT, adresându-i-se în repetate rânduri cu „Ludovice”, rugându-l să nu se substituie lui Liviu Dragnea, pentru că ţara nu mai suportă încă unul şi recomandându-i să nu se lase ameţit de aburii victoriei la europarlamentare că riscă să-şi piardă permisul de conducere

„Eu am să vă spun o chestie, apropo de IT-işti. Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România”, a declarat Orban, conform presei locale.

El a susţinut că a fost o perioadă în care oamenii erau stimulaţi să se ducă spre zona de IT, iar acum nu i se pare normal.

„A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. Un angajat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează venituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plătească impozit?”, a întrebat liderul PNL.

El a susţinut că neutralitatea fiscală e un principiu fundamental.

„Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a argumentat Orban.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția pentru achiziționarea a 100% din părțile sociale ale companiilor Parmafood......
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...