Teodorovici vrea să schimbe modul de alocare a finanţărilor în cadrul BEI

Modul de alocare a finanţărilor pentru investiţii la nivelul Băncii Europene de Investiţii ar trebui schimbat, o posibilă soluţie fiind utilizarea unor indicatori, a afirmat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă.
Economica.net - mie, 27 feb. 2019, 16:27
Teodorovici vrea să schimbe modul de alocare a finanţărilor în cadrul BEI

„Poate că la nivelul Băncii Europene de Investiţii ar trebui să avem o discuţie vizavi de modul în care alocările financiare se fac. Astăzi, cred că Banca Europeană de Investiţii are un portofoliu de 54 de miliarde de euro împrumuturi anuale. Şi aici, dacă ne uităm comparativ, la nivel european, cât primesc statele membre, aici e o discuţie întreagă care trebuie să fie purtată la nivelul băncii şi eu vă spun sincer: mă gândeam la o formulă de alocare bazată pe un nou mecanism şi anume pe anumiţi indicatori pe care ar trebuie să-i stabilim împreună, astfel încât sumele definite de la început să fie alocate per stat membru, iar Banca Europeană de Investiţii să participe ca ţintă de atins, pe care boardul băncii o impune băncii în sine, să meargă în statele membre, să contribuie la identificarea de proiecte, pregătirea de proiecte şi la finanţarea acestor proiecte. Adică să punem un pic, acum domnul vicepreşedinte nu mă aude, dar propunerea am s-o fac în acest sens şi la întâlnirea anuală a noastră în luna iunie din acest an, pentru a schimba felul de finanţare”, a afirmat Eugen Teodorovici.

El a menţionat că, dacă ne uităm la cifre, vom vedea că Germania a beneficiat de finanţări de peste 30 de miliarde de euro în ultimii cinci ani, iar România în ultimii doi ani de finanţări de peste două miliarde de euro.

„Categoric, capacitatea economică a Germaniei este una foarte mare, categoric numărul de proiecte pe care Germania la propune pentru finanţare este însemnat mai mare, dar ceva trebuie schimbat, pentru că altfel diferenţa dintre statele membre nu se va reduce”, a spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, el a precizat că în cazul spitalelor regionale se va putea merge pe proiecte tehnice ale unor spitale existente.

„Cu tot respectul faţă de colegii mei din Banca Europeană de Investiţii şi de la JASPERS trebuie să spun că astăzi eu nu sunt mulţumit de modul în care lucrurile se derulează. Şi mă întreb, e o întrebare poate retorică, eu aş fi făcut un pic altfel. De exemplu nu aş fi stat să pregătesc proiectele tehnice pentru cele trei spitale regionale în felul acesta. Nu ştiu dacă cineva ne oprea să aducem un proiect tehnic deja făcut, pentru un spital deja construit undeva în lume, finanţat poate, nu ştiu dacă neapărat de BEI, dar de colegii de la BERD. Asta era treaba noastră. Tu BERD ai finanţat şi am dat exemple şi anul trecut, eu personal, de un a astfel de mecanism. Adică să avem ce? Timp în pregătirea proiectului, bani pe care îi cheltuim pentru a pregăti proiectul tehnic pentru acest spital. Deci, dacă găsim undeva un astfel de complex spitalicesc, pentru că e nevoie de clădire, care corespunde dorinţelor, cerinţelor, nevoilor noastre, putem foarte bine să primim astfel de proiect tehnic deja făcut. Ştim exact cât costă, în cât timp se implementează şi pe acela eventual să îl adaptăm, pregătim, astfel încât să se poată lansa o licitaţie, o achiziţie publică pentru ceva deja făcut. Adică să nu stăm să mai pierdem timp şi bani pentru un astfel de obiectiv”, a spus Teodorovici.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...