TeraPlast a încasat 373 de milioane de lei din vânzarea diviziei Steel și va acorda dividend special în acest an

Grupul TeraPlast a anunțat vineri prin intermediul unui comunicat că a fost finalizată vânzarea diviziei de produse din oțel către Kingspan Group. În data de 26 februarie 2021, acțiunile TeraPlast în TeraSteel România și Serbia, respectiv Wetterbest, au fost transferate către Kingspan, moment în care a fost plătit prețul tranzacției, de 373 de milioane de lei.
Economica.net - vin, 26 feb. 2021, 16:34
TeraPlast a încasat 373 de milioane de lei din vânzarea diviziei Steel și va acorda dividend special în acest an

În urma vânzării, Grupul TeraPlast va fi redimensionat și își continuă activitatea prin companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile și Somplast, cu o concentrare puternică pe produsele din mase plastice, un domeniu cu un mare potențial de creștere, se mai spefica in comunicat.

„După un 2020 cu rezultate record în istoria Grupului TeraPlast, finalizarea acestei tranzacții completează veștile bune pe care le aducem în luna februarie acționarilor noștri. Avem resurse financiare atât pentru a ne finanța planurile de dezvoltare, cât și pentru a acorda dividend special pentru acționarii noștri. Lucrăm intens la implementarea investițiilor co-finanțate prin ajutor de stat. Avem deja o linie nouă în funcțiune, restul tehnologiei urmând să sosească până la finalul lunii septembrie. În total, investim 165 de milioane de lei în TeraPlast și Somplast. Practic, investim peste 25% din cifra de afaceri bugetată pentru 2021 si generăm circa 200 locuri de muncă. Dacă toate companiile din România ar face același lucru, ar însemna investiții de 445 de miliarde de lei pe an în economia românească. Așa am putea să ajungem Polonia ca performanțe economice. Prin aceste investiții și minim 2 achiziții pe care le planificăm, vom recupera cifra de afaceri și EBITDA business-urilor vândute”, a declarat dl Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Pentru întreg anul 2021, cifra de afaceri bugetată a TeraPlast este de 636,2 milioane de lei, cu 60% mai mare decât în 2020. Pentru aceeași perioadă, EBITDA bugetată a grupului este de 89,1 milioane de lei, cu 58% peste nivelul atins în anul precedent. Profitul generat de tranzacția cu Kingspan va fi contabilizat în situațiile financiare aferente trimestrului I din 2021.

Acordarea unui dividend special din profitul excepțional va fi supusă aprobării Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, după auditarea rezultatelor din trimestrul I al anului 2021.

Investițiile de 165 milioane de lei programate în acest an în TeraPlast și Somplast vor genera o creștere a capacității de producție chiar și cu 50% pentru anumite activități. În cel mai scurt timp, TeraPlast își propune să ajungă la o cifră de afaceri de 1 miliard de lei și o EBITDA de 130 de milioane de lei.

Pe lângă creșterile organice care vor contribui la îmbunătățirea rezultatelor, departamentul de fuziuni și achiziții al grupului analizează mai multe posibile preluări de firme.

„Având în vedere performanța economică excelentă a grupului TeraPlast suntem convinși că vom putea accesa ușor finanțare la costuri reduse pentru orice eventuală achiziție sau investiție suplimentară” a subliniat Alexandru Stânean.

Despre TeraPlast

Grupul TeraPlast este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile și Somplast.

Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și, din septembrie 2020, în indicii TotalCap și MicroCap ai FTSE Russell.În cadrul evaluării Vektor în baza a 15 criterii de comunicare în relația cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al doilea an consecutiv.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...