Efervescenţă pe piaţa terenurilor agricole. Străinii marchează profitul după 7 ani de creştere a preţurilor

La aproximativ 10 luni de la intrarea în vigoare a legii care reglementează tranzacţiile cu terenuri pe persoană fizică, afacerile cu terenuri continuă să fie rentabile. Străinii au început să îşi vândă terenurile dobândite cu mulţi ani în urmă, dar sunt şi foarte mulţi interesaţi să cumpere. Preţurile vor creşte şi anul acesta cu 10-15%.
Alina Stanciu - joi, 22 ian. 2015, 22:01
Efervescenţă pe piaţa terenurilor agricole. Străinii marchează profitul după 7 ani de creştere a preţurilor

Cetăţenii străini, care până anul trecut au putut deţine teren arabil în România doar prin intermediul unor firme, au început să îşi vândă terenurile din ţara noastră, profitând de creşterea susţinută a preţurilor din ultimii 7 ani. Unele dintre cele mai mari suprafeţe puse în vânzare în perioada iunie 2014-prezent (singura disponibilă spre analiză) aparţin unor companii ale căror acţionari sunt cetăţeni străini, potrivit unei analize ECONOMICA.NET pe baza anunţurilor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii (anunţuri de vânzare cu suprafeţe mai mari de 30 de hectare).

Tranzacţii de milioane de lei

Potrivit sursei citate, cea mai mare tranzacţie cu teren agricol  făcută de un cetăţean străin printr-o companie pe care o administrează se ridică la 1,4 milioane de lei (aproximativ 329.000 de euro). Vânzătorul este compania Elholm SRL cu sediul în Reşiţa, deţinută de cetăţeanul olandez  Elholm Carsten Bonefeld, care a scos la vânzare trei loturi de teren în judeţul Mehedinţi, în suprafaţă totală de aproximativ 130 de hectare. Preţul mediu pe hectar solicitat de cetăţeanul danez este de 2.530 de euro.

O altă companie cu acţionariat străin care a decis să renunţe la peste 120 de hectare de teren în judeţul Oradea este Rogiro, deţinută de două persoane fizice de naţionalitate italiană (Rosetti Luciano şi Giustozzi Giuseppe). Compania a solicitat pentru cele două loturi de teren puse în vânzare aproximativ 694.000 de lei (154.200 euro), adică o medie de 1.260 de euro pe hectar.

Citeşte şi 

Un bancher elveţian de la Credit Suisse, ajuns fermier în România, a scos profit de 50% din vânzarea a 600 ha de teren

De asemenea, SC Reggio Verde SA, deţinută de cetăţeanul italian Salieri Giovanni, un român şi mai mulţi acţionari persoane juridice, a scos la vânzare aroximativ 70 de hectarede teren agricol în judeţul Cinstanţa , pentru aproximativ 4420 de euro pe hectar. 

Ce spun analiştii 

Analiştii pieţei imobiliare susţin că terenurile agricole din România rămân o investiţie viabilă atât pentru cei care vor să facă agricultură cât şi pentru cei ce urmăresc specula. Pe de o parte, faţă de 2007, preţurile au crescut semnificativ, ceea ce înseamnă că cei care au cumpărat mai de mult pot vinde în profit, iar pe de altă parte, terenul românesc este mult mai ieftin faţă de media UE, astfel că este încă atractiv să cumperi. ” Terenurile agricole au fost mult dezbatute in ultimii ani şi înca de la începutul crizei s-au dovedit a fi o alternativă sănătoasa pentru plasarea capitalului. Investitori şi simpli agricultori au fost interesaţi să faca achiziţii în acest segment, atât pentru a beneficia din activitatea agricolă propriu-zisă cât şi pentru creşterea valorii terenurilor achizitionate. Discuţiile despre alinierea la preţurile din vestul Europei au încurajat mulţi proprietari de parcele să creasca pretul, fiind motivaţi şi de numeroşii investitori care scanează piaţa la ora actuală. În unele cazuri aşteptările acestor proprietari sunt nerealiste. Fiecare parcelă este analizată ca parte dintr-un lot mai mare, iar fragmentarea rămâne una dintre principalele probleme, care în foarte multe situaţii blochează procesul de achiziţie”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Flavius Pop, Senior Consultant Land & Capital Markets DTZ Echinox.

Potrivit acestuia, investitorii care au experienţă şi capitalul necesar pentru a face agricultura eficient vizează suprafeţe începand cu 500 de hectare, iar unii iau în calcul chiar şi suprafeţe de peste 1.000 de hectare. „Cu toate că se doreşte un singur lot, nefragmentat, investitorii ar prefera să platească un preţ chiar şi peste media actuală a hectarului, pentru a evita eforturile compactarii parcelelor. În realitate, terenurile care să însumeze sute de hectare, şi care au documentele clare din punct de vedere juridic, devin din ce în ce mai rare”, mai spune analistul.

Ce se va întâmpla cu preţurile

Din datele DTZ, din 2007 până în prezent, am asistat la triplarea preţului terenurilor agricole şi nu există niciun semn că acest trend se va schimba. „În pofida scumpirilor, terenurile agricole rămân o oportunitate atât pentru români cât şi pentru străini. Astăzi vorbim de o medie de 4,000 Euro/ hectar, iar estimările noastre arată că în 2015, preţul terenurilor agricole va creşte la o medie de 4,400-4,500 Euro/ hectar. Observăm păstrarea unui ritm de creştere între 10 -15% pe an. De asemenea, întâlnim cazuri în care loturi de 1,000 de hectare, irigate, cu activitate în derulare, cu o calitate superioară a solului şi cu documentaţia pusă la punct sunt promovate spre vânzare la preţuri de peste 5,500 Euro/ ha, în zona Banatului”, mai spune Pop.

Te-ar mai putea interesa și
Pfizer şi Moderna au majorat preţurile pentru vaccinurile împotriva COVID-19 livrate UE
Pfizer şi Moderna au majorat preţurile pentru vaccinurile împotriva COVID-19 livrate UE
Pfizer Inc şi Moderna Inc au majorat preţurile vaccinurilor lor împotriva COVID-19 în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, informează duminică Financial Times, preluat de......
Deficitul global de cipuri afectează redresarea pieţei auto franceze (CCFA)
Deficitul global de cipuri afectează redresarea pieţei auto franceze (CCFA)
Deficitul global de cipuri şi creşterea numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19 afectează perspectivele unei ...
Propunere a Ministrului Economiei: Impozit zero pe salariul minim din 2022 în HoReCa
Propunere a Ministrului Economiei: Impozit zero pe salariul minim din 2022 în HoReCa
Coaliția discută în această perioadă despre domeniul în care ar putea fi aplicat impozitul zero pe salariul minim începând ...
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru ...