1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 28 º

Finanţe şi bănci

Terenurile şi clădirile vor avea o pondere mai mică în activele asiguratorilor-ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) solicită active mai lichide în portofoliile societăţilor de asigurări, în vederea creşterii capacităţii lor de a-şi îndeplini obligaţiile asumate faţă de clienţi, prin contractele de asigurare, potrivit anunţului făcut astăzi de oficialii instituţiei.

06 noi, 2014 | ECONOMICA.net

'Potrivit unei norme adoptate recent de ASF, terenurile agricole şi extravilane nu mai sunt admise ca active pentru acoperirea rezervelor tehnice brute ale asigurătorilor, iar ponderea maximă în aceste rezerve a terenurilor şi construcţiilor a fost limitată de la 40% la 20%', a precizat, joi, prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, într-o conferinţă de presă.

ECONOMICA.NET a scris despre noua normă a ASF aici, înainte de anunţul oficial.

Oficialul ASF a explicat că piaţa imobiliară din România este lichidă în prezent şi este greu ca aceste active - terenuri şi construcţii - să fie transformate în active lichide, pe termen scurt.

Modificarea este de natură prudenţială, iar asigurătorii trebuie să se conformeze noilor cerinţe începând cu trimestrul IV al exerciţiului financiar 2014, pentru care situaţia financiară trebuie depusă până la sfârşitul lunii ianuarie 2015.

Pe de altă parte, ASF va permite asigurătorilor să se expună mai mult pe o singură bancă, limita deţinerilor în depozite şi disponibilităţi la o singură instituţie de credit fiind majorată de la 10%, în prezent, la 20% din totalul rezervelor tehnice ale companiei de asigurări, care poate avea, pe ansamblu, până la 90% din rezervele tehnice brute în depozite şi disponibilităţi la bănci.

Norma introduce, totodată, reguli suplimentare de evaluare a activelor în privinţa creanţelor de la asiguraţi şi intermediari şi prevede limita de 5% pentru partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating înregistrate sau certificate în conformitate cu regulamentul Comisiei Europene.

Norma privind cerinţele minime referitoare la calitatea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor face parte dintr-un set de trei norme adoptate de ASF, care vizează măsuri prudenţiale cu impact direct asupra solidităţii industriei asigurărilor, predictibilităţii tarifelor RCA şi protecţiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO