Termenele de plată pentru contractele de achiziţie şi comerciale, încălcate în peste 50% din cazuri – CNIPMMR

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită autorităţilor statului să ia cât mai urgent o serie de măsuri bugetare, legislative şi administrative întrucât prevederile Legii nr. 72/2013, privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, nu sunt aplicate în mare măsură de instituţiile publice.
Economica.net - mar, 26 aug. 2014, 09:23
Termenele de plată pentru contractele de achiziţie şi comerciale, încălcate în peste 50% din cazuri - CNIPMMR

‘Prevederile Legii nr. 72/2013, privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, nu sunt aplicate în mare măsură de instituţiile publice, motiv pentru care solicităm autorităţilor statului să ia cât mai urgent o serie de măsuri bugetare, legislative şi administrative pentru remedierea situaţiei’, a declarat, marţi, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Nicolescu, termenul legal de plată de 30 de zile calendaristice din contractele de achiziţie publică, încheiate cu autorităţi/ instituţii publice, a fost încălcat în 54,65% din cazuri. De asemenea, termenul efectiv de plată a facturilor din contractele comerciale dintre societăţi a fost în ultimele 12 luni mai mic de 60 de zile, rezultând o încălcare a termenului legal în 50% din cazuri. Nu în ultimul rând, termenul efectiv de plată a facturilor din contractele de achiziţie publică, încheiate cu autorităţi/instituţii publice a fost în ultimele 12 luni de 30 de zile, de unde reiese o încălcare a termenului legal în 69,01% din cazuri.

El a precizat că aceste date sunt rezultatele unui sondaj realizat în perioada 8-22 august 2014 la nivelul membrilor CNIPMMR şi al portalului www.immromania.ro.

‘În ceea ce priveşte măsurile bugetare, este necesară prevederea în bugetul de stat a sumelor necesare pentru implementarea prevederilor Legii nr. 72/2013, pentru asigurarea plăţii facturilor din contractele de achiziţie publică în termen de 30 de zile. În plus, este nevoie de prevederea, în bugetul de stat, a sumelor necesare rezolvării problemei arieratelor înregistrate până în prezent, dar şi de crearea unui ‘credit-pod’ special, la nivel naţional, pentru a finanţa temporar cheltuielile din contractele publice ale autorităţilor şi instituţiilor publice, inclusiv a autorităţilor locale, în cazul problemelor de cash flow, cu încadrarea în bugetul adoptat’, a explicat Ovidiu Nicolescu.

De asemenea, din sondaj reiese, totodată, că se impun şi câteva măsuri administrative şi legislative, printre care se numără elaborarea de coduri de bune practici contractuale şi de ghiduri, care să faciliteze interpretarea şi aplicarea Legii nr. 72/2013.

În plus, sunt indicate colaborarea cu confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, pentru monitorizarea aplicării dispoziţiilor legale, dar şi îmbunătăţirea mecanismului sancţionator, prin angajarea directă a răspunderii civile/materiale a funcţionarului public sau a personalului contractual, din vina căruia autoritatea publică a întârziat plata în contractele de achiziţie publică, pentru a se asigura implementarea efectivă a legii.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...