Termenele de plată pentru contractele de achiziţie şi comerciale, încălcate în peste 50% din cazuri – CNIPMMR

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită autorităţilor statului să ia cât mai urgent o serie de măsuri bugetare, legislative şi administrative întrucât prevederile Legii nr. 72/2013, privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, nu sunt aplicate în mare măsură de instituţiile publice.
Economica.net - mar, 26 aug. 2014, 09:23
Termenele de plată pentru contractele de achiziţie şi comerciale, încălcate în peste 50% din cazuri - CNIPMMR

‘Prevederile Legii nr. 72/2013, privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, nu sunt aplicate în mare măsură de instituţiile publice, motiv pentru care solicităm autorităţilor statului să ia cât mai urgent o serie de măsuri bugetare, legislative şi administrative pentru remedierea situaţiei’, a declarat, marţi, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Nicolescu, termenul legal de plată de 30 de zile calendaristice din contractele de achiziţie publică, încheiate cu autorităţi/ instituţii publice, a fost încălcat în 54,65% din cazuri. De asemenea, termenul efectiv de plată a facturilor din contractele comerciale dintre societăţi a fost în ultimele 12 luni mai mic de 60 de zile, rezultând o încălcare a termenului legal în 50% din cazuri. Nu în ultimul rând, termenul efectiv de plată a facturilor din contractele de achiziţie publică, încheiate cu autorităţi/instituţii publice a fost în ultimele 12 luni de 30 de zile, de unde reiese o încălcare a termenului legal în 69,01% din cazuri.

El a precizat că aceste date sunt rezultatele unui sondaj realizat în perioada 8-22 august 2014 la nivelul membrilor CNIPMMR şi al portalului www.immromania.ro.

‘În ceea ce priveşte măsurile bugetare, este necesară prevederea în bugetul de stat a sumelor necesare pentru implementarea prevederilor Legii nr. 72/2013, pentru asigurarea plăţii facturilor din contractele de achiziţie publică în termen de 30 de zile. În plus, este nevoie de prevederea, în bugetul de stat, a sumelor necesare rezolvării problemei arieratelor înregistrate până în prezent, dar şi de crearea unui ‘credit-pod’ special, la nivel naţional, pentru a finanţa temporar cheltuielile din contractele publice ale autorităţilor şi instituţiilor publice, inclusiv a autorităţilor locale, în cazul problemelor de cash flow, cu încadrarea în bugetul adoptat’, a explicat Ovidiu Nicolescu.

De asemenea, din sondaj reiese, totodată, că se impun şi câteva măsuri administrative şi legislative, printre care se numără elaborarea de coduri de bune practici contractuale şi de ghiduri, care să faciliteze interpretarea şi aplicarea Legii nr. 72/2013.

În plus, sunt indicate colaborarea cu confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, pentru monitorizarea aplicării dispoziţiilor legale, dar şi îmbunătăţirea mecanismului sancţionator, prin angajarea directă a răspunderii civile/materiale a funcţionarului public sau a personalului contractual, din vina căruia autoritatea publică a întârziat plata în contractele de achiziţie publică, pentru a se asigura implementarea efectivă a legii.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la......
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că ...