Termenul de depunere a declaraţiei 600 se amână pentru 31 martie. Se schimbă plafonul – surse

Noul termen de depunere a declaraţiei 600, privind venitul asupra cărora se vor declara şi plăti contribuţiile sociale şi de sănătate pentru veniturile extrasalariale mai mari de 1.900 de lei pe lună, va fi amânat până la 31 martie, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Ionut Tudorica - lun, 22 ian. 2018, 10:57
Termenul de depunere a declaraţiei 600 se amână pentru 31 martie. Se schimbă plafonul - surse

Termenul pentru depunerea contribuţiei era 31 ianuarie, iar acesta a fost amânat, potrivit surselor noastre. Declaraţia ar putea fi modificată, iar plafonul de 1.900 de lei lună (22.800 de lei pe an) ar putea fi ridicat, astfel că mai puţine persoane ar putea fi obligate să depună fomularul 600 la ANAF.

Declarația 600 trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente, chirii, drepturi de autor, din agricultură, echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an, indiferent dacă au obţinut şi venituri de natură salarială. 

Ei vor plăti CAS de 25% şi CASS de 10%, dar baza de calcul aleasă poate fi salariul minim brut pe economie, nu tot venitul realizat. Contribuţiile totale ar fi urmat să fie astfel de circa 8.000 de lei pe an, plătibile în patru tranşe trimestriale, la finalul ultimei luni a fiecărui trimestru.

Cine obţine venituri mai mici nu este obligat să depună declaraţia şi nici să plătească aceste contribuţii.

În cursul acestei dimineţi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a avut o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, pe tema declaraţiei 600.

Site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – www.anaf.ro – s-a blocat, luni, în condiţiile în care 210.000 de contribuabili trebuie să descarce şi să completeze, până la 31 ianuarie, Formularul 600 privind veniturile din activităţi independente, pentru determinarea contribuţiilor sociale.

La încercarea de a accesa www.anaf.ro, apărea un mesaj în limba engleză din care reiese că serverul a întâmpinat „o eroare internă sau o configurare greşită” şi nu a putut să completeze solicitarea. Reprezentanţii ANAF au explicat că disfuncţionalitatea a intervenit pe fondul aglomeraţiei create de depunerea Formularului 600 şi că personalul de specialitate lucrează pentru remedierea situaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane de euro), un nou record pentru producătorul român de produse......
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...