Update: CGMB a decis ca PUZ-urile de sector să fie suspendate pentru un an

Update: PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 vor fi suspendate pentru o perioadă de un an, conform unor proiecte de hotărâre adoptate în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei cu 29 de voturi "pentru" şi 23 "împotrivă".
Economica.net - vin, 26 feb. 2021, 13:44
Update: CGMB a decis ca PUZ-urile de sector să fie suspendate pentru un an

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a formulat amendamente în urma cărora a fost modificată forma iniţială a proiectului, care prevedea suspendarea pentru o perioadă de trei luni.

Astfel, pe perioada suspendării PUZ-urilor de sector, primarul şi direcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general „vor analiza neconcordanţele cu legislaţia aplicabilă în domeniul urbanismului, la nivel de UTR, în vederea identificării situaţiilor neconforme”.

Totodată, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârilor de suspendare, primarul general şi aparatul de specialitate vor comunica public UTR-urile în care au fost identificate neconcordanţe cu legislaţia din domeniul urbanismului. La expirarea celor 90 de zile, primarul general şi aparatul de specialitate vor organiza dezbateri publice, în vederea identificării soluţiilor optime de reglementare urbanistică.

Aceste prevederi nu se aplică certificatelor de urbanism pentru autorizare emise anterior adoptării hotărârilor de suspendare şi autorizaţiilor de construire/desfiinţare aflate în curs de emitere şi pentru care au fost deja emise certificate de urbanism.

Cererile pentru emiterea certificatelor de urbanism pentru autorizare depuse nesoluţionate se vor soluţiona conform legislaţiei specifice în vigoare.

Primarul Municipiului Bucureşti şi primarii de sector au obligaţia de a comunica CGMB până luni, 1 martie, ora 17,00, lista tuturor cererilor depuse pentru emiterea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire/desfiinţare formulate până la data de 26 februarie 2021 aflate în curs de soluţionare. Pe perioada suspendării, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire/desfiinţare vor respecta prevederile documentaţiilor de urbanism anterioare.

Nicuşor Dan a declarat vineri, la finalul şedinţei CGMB în care PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 au fost suspendate pentru un an, că acest moment reprezintă un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului.

„Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile au prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea Consiliului General, USR- PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică, adică cineva care acţionează în interes public şi nu în interes privat. Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau acest statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General”, a arătat el într-o declaraţie susţinută la sediul PMB.

Primarul i-a felicitat pe consilierii municipali din partea majorităţii pentru faptul că s-au prezentat toţi la vot şi au rezistat „presiunilor pe care le-au avut, fiecare dintre ei, de la toate aceste reţele care au făcut rău” Capitalei.

„Bucureştiul pierdea oportunităţi de dezvoltare, cum sunt metroul de suprafaţă, salba de lacuri din nordul Bucureştiului. Este un semnal pentru toţi investitorii de bună credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare, iar această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative. Este, deci, o victorie a societăţii civile, care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unor reţele de interese. O victorie materializată de această coaliţie PNL-USR, care are majoritatea din Consiliul General”, a mai spus el.

Știrea inițială

Termenul de trei luni pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sector va fi modificat la 12 luni, au precizat, pentru AGERPRES, surse din cadrul municipalităţii.

Conform acestora, proiectul a fost modificat la nivelul Comisiei de urbanism, astfel încât PUZ-urile coordonatoare de sector să fie suspendate pentru un an.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti trebuia să se întrunească în şedinţă vineri, de la ora 11,00, pe ordinea de zi figurând cinci proiecte privind suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6. Forma postată iniţial pe site-ul PMB prevedea suspendarea pentru o perioadă de doi ani. Ulterior, aceasta a fost modificată la trei luni.

Consilierii generali ai USR PLUS au anunţat joi că vor vota pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sectoare pentru o perioadă de doi ani, apreciind că acestea conţin „prevederi derogatorii profund nocive”, menite să continue dezvoltarea urbanistică „haotică” din ultimii ani.

Ulterior, preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a anunţat că primarul general, Nicuşor Dan, a fost de acord cu reducerea termenului de suspendare propus de la doi ani la trei luni.

Te-ar mai putea interesa și
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară
511.290 doze de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva Sars-CoV2 vor sosi luni în România. Acestea vor fi distribuite în centre de vaccinare din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi,......
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
Statul a plătit anul trecut pensii în valoare totală de 92,304 miliarde de lei, cu 15,4% mai mult decât în 2019. Pensia ...
14 județe în zona roșie din cauza Coronavirus. Rata de infectare în București: 6,36
14 județe în zona roșie din cauza Coronavirus. Rata de infectare în București: 6,36
Un număr de 14 judeţe din ţară se află în zona roşie, înregistrând o incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 de ...
Propunere: Anul școlar 2022-2023 ar putea începe la 1 septembrie și ar avea 3 trimestre
Propunere: Anul școlar 2022-2023 ar putea începe la 1 septembrie și ar avea 3 trimestre
Pe masa Ministerului Educației există o propunere care vizează devansarea datei de începere a școlii cu două săptămâni, ...