Termenul limită pentru restituirea banilor pentru „Cuminţenia Pământului”, prelungit până la 31 decembrie 2019

Termenul până la care se face restituirea banilor donaţi pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului" a fost prorogat până la data de 31 decembrie 2019, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de Guvern de vineri, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Economica.net - vin, 07 dec. 2018, 13:52
Termenul limită pentru restituirea banilor pentru

„Iniţial, termenul era de 31 decembrie anul acesta. (…) Sunt totuşi proceduri în care sunt implicate şi alte instituţii şi, de aceea, a fost luată această decizie”, a explicat Barbu, la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că suma restituită până în prezent către cei care au donat pentru achiziţia „Cuminţeniei Pământului” este de 359.473 de lei dintr-un total de 5 milioane de lei.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională „Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă  a fost de 1.163.032 de euro.

În 2016, Guvernul a reglementat posibilitatea celor care au dat bani pentru „Cuminţenia Pământului” de a solicita în scris Ministerului Culturii restituirea sumelor donate, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei care vizează achiziţionarea lucrării lui Constantin Brâncuşi.

De asemenea, tot atunci, Executivul anunţa că un acord cu proprietarii „Cuminţeniei Pământului” stabilea un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20 decembrie 2016.

Tot în 2016, s-a reglementat şi situaţia în care nu vor putea fi identificaţi toţi donatorii sau în care aceştia nu îşi vor exercita opţiunea privind restituirea sumelor donate. Totodată, Executivul a stabilit şi felul în care se va constitui Fondul „Brâncuşi”, care va fi gestionat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în vederea achiziţionării de opere de artă contemporană şi bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil.

Lucrarea „Cuminţenia Pământului” a fost realizată în 1907 şi expusă pentru prima dată la Bucureşti în 1910. În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura „Cuminţenia Pământului” inginerului Gheorghe Romaşcu. În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, ea a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Te-ar mai putea interesa și
Electric UP 2 – Ajutor de până la 150.000 de euro la instalarea de panouri fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare, pentru IMM-uri şi HoReCa
Electric UP 2 – Ajutor de până la 150.000 de euro la instalarea de panouri fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare, ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din domeniul HoReCa vor beneficia de un ajutor de până la......
CEDO a condamnat România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust
CEDO a condamnat România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice ...
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, ...
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...