Termenul până la care contribuţia virată la Pilonul II de pensii va atinge pragul de 6% ar putea fi amânat până în 2017

Contribuţia virată la Pilonul II de pensii va atinge la 6% în 2017, termenul urmând să fie astfel amânat cu un an în condiţiile în care, potrivit Ministerului Finanţelor, creşterea cotei de contribuţie cu un punct procentual pentru anul 2016 ar genera presiuni suplimentare pe bugetul consolidat.
Economica.net - mie, 09 dec. 2015, 11:35
Termenul până la care contribuţia virată la Pilonul II de pensii va atinge pragul de 6% ar putea fi amânat până în 2017

‘Astfel, se impune reglementarea măsurii prin care termenul până la care cota de contribuţie să atingă pragul maxim de 6% să fie amânat până în anul 2017’, se precizează în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

De altfel, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, anunţa, recent, că la sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, contribuţia creşte doar cu 0,1 puncte procentuale anul viitor, deşi operatorii din piaţă aşteptau o creştere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul de 6% stabilit de Lege.

‘Pentru Pilonul II am decis o majorare foarte mică pentru anul următor, de 0,1 puncte procentuale, faţă de 0,5 puncte procentuale (cât anunţase fostul ministru – n.r.). Am decis să facem o majorare pentru că am vrut să dăm mesajul acesta, că suntem conştienţi de problema demografică, ştim problema pensiilor, este o mare problemă pentru România, dar, pentru a asigura acest pachet de relaxare fiscală (cuprins în Codul Fiscal – n.r.) nu am mai avut loc pentru altceva’, a declarat, în 4 decembrie, ministrul Finanţelor.

Aceasta susţine, însă, că din banii rămaşi în buzunarul românilor în urma reducerilor de taxe cuprinse în noul Cod Fiscal, o parte pot merge către pensiile facultative, respectiv Pilonul III.

În prezent, contribuţia virată la Pilonul II de pensii este de 5%, iar în 2016 ar fi trebuit sa ajungă la 6%, cât prevede Legea nr. 411/2004. Conform graficului privind majorarea contribuţiilor la Pilonul II, din 2008 până în 2016 acestea ar fi trebuit să se majoreze de la 2% cu câte 0,5 puncte procentuale anual. Însă în 2009, Guvernul de la acea vreme a decis îngheţarea contribuţiilor, pentru un an, din cauza crizei, însă toate guvernele care au urmat au promis că vor recupera cele 0,5 puncte procentuale pe parcurs.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis, deja, un apel noului Guvern să respecte legea în vigoare şi angajamentele faţă de Comisia Europeană şi să majoreze în 2016 contribuţia pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participanţilor, conform calendarului legal de contribuţii. Şi aceasta în condiţiile în care, în momentul respectiv, proiectul de buget, anunţat de fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, prevedea o majorare a contribuţiilor cu 0,5 puncte procentuale, la 5,5% în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...