Tesla va disponibiliza peste 10% dintre angajați – presa

Cu vânzări în declin și un proiect de mașină electrică low-cost abandonat, Tesla pare a își reconsidera strategia de a se menține în limitele unui bilanț apreciat de acționari.
Robert Stan - lun, 15 apr. 2024, 15:20
Tesla va disponibiliza peste 10% dintre angajați - presa

Mai multe publicații și site-uri occidentale scriu că șefii Tesla se pregătesc să disponibilizeze peste 10% dintre angajații companiei. Conform Electrek, portal web care, pe lângă surse din cadrul Tesla, citează chiar și un mesaj trimis de Elon Musk, procentul personalului Tesla care și-ar putea pierde locul de muncă poate urca chiar și la 20% din total.

Aparent, în ultima perioadă, șefii companiei le-a cerut directorilor de rang secund și celor de uzine să identifice persoanele cu o importanță majoră în derularea activității, a anulat evaluările anuale și a oprit acordarea de bonusuri.

Potrivit ultimului raport anual al companiei, Tesla avea la finalul lui 2023 140.473 de angajați în structurile sale din întreaga lume.

Deși, ca în cazul raportului Reuters care anunța oprirea proiectului mașinii de 25.000 de dolari, șefii Tesla, inclusiv Elon Musk, au refuzat să comenteze, jurnaliștii Electrek publică un mesaj al CEO-ului companiei către unii angajați:

„De-a lungul anilor am crescut rapid, cu tot mai multe fabrici în întreaga lume. Odată cu această creștere rapidă a existat o dublare a posturilor și a funcțiilor profesionale în anumite domenii. Pe măsură ce pregătim compania pentru următoarea fază de creștere este extrem de important să analizăm fiecare aspect al ei astfel încât să reducem costurile și să creștem productivitatea. Ca parte a acestui efort am făcut o analiză amănunțită a organizației și am luat decizia dificilă de a reduce numărul de angajați cu peste 10% la nivel global. Nu există nimic ce urăsc mai mult, dar trebuie făcut. Acest lucru ne va permite să fim supli, inovatori și dornici de următorul ciclu al fazei de creștere. Aș dori să le mulțumesc pentru munca depusă de-a lungul anilor tuturor celor care pleacă de la Tesla. Sunt profund recunoscător pentru contribuția adusă la misiunea noastră și vă doresc succes în oportunitățile viitoare. Este foarte dificil să spui la revedere. Elon.”

Acest mesaj, atribuit de jurnaliști lui Elon Musk, nu a fost confirmat oficial, însă surse din interior i-au confirmat autenticitatea.

Tesla, care urmează să își prezinte rezultatele trimestriale pe 23 aprilie 2024, a raportat o scădere a livrărilor de vehicule în primul trimestru, prima după aproape patru ani.

Conform datelor publicate de companie, în perioada ianuarie – martie 2024 producătorul american a vândut 386.810 mașini, în scădere față de cele 484.507 comercializate în ultimul trimestru al anului trecut și chiar mai jos decât livrările de 422.875 de unități din primul trimestru al anului precedent.

Ulterior, la începutul lui aprilie, surse Reuters au indicat că Tesla a renunțat la planurile sale de a produce o mașină electrică al cărei preț de bază se se situeze în jurul valorii de 25.000 de dolari. Extrem de surprinzătoare, decizia reprezintă o renunțare la un obiectiv de lungă durată pe care Elon Musk l-a caracterizat adesea ca fiind misiunea sa principală – o mașină electrică accesibilă pentru mase.

Imediat după publicarea acestei informații Musk a postat pe platforma de socializare X un mesaj în care arăta că „Reuters minte (din nou)”, fără a menționa care sunt informațiile inexacte. În cele două săptămâni scurse de atunci, șeful Tesla nu a revenit asupra subiectului pentru a contesta cele afirmate de jurnaliști.

Ba mai mult chiar, parcă pentru a masca o situație dificilă pentru Tesla, el a anunțat că firma va prezenta un robotaxi pe 8 august 2024. Cei care cunosc industria auto și, mai ales, modul de lucru al Tesla, au înțeles însă rapid că între a prezenta un produs și a îl lansa poate fi o cale lungă. Una care, așa cum s-a întâmplat cu unele modele (vezi Cybertruck), poate însemna ani buni.

Cert este că, în cazul confirmării informației privind disponibilizările, Tesla ar putea renunța la circa 15.000 de angajați din întreaga lume pentru a își eficientiza activitatea și a readuce marja de profit în zona dorită.

Citește și:
– Musk anunță că Tesla va prezenta un robotaxi în data de 8 august
– Tesla ar putea renunța la proiectul Redwood, mașina de 25.000 de dolari – surse Reuters

 

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...