Tesla va trimite emisari în India pentru a stabili poziția unei uzine de 2 – 3 mld. USD – surse FT

Tesla Motors va trimite în această lună o echipă pentru a cerceta amplasamente din India în vederea dezvoltării unei uzine de mașini electrice cu o valoare estimată la două - trei miliarde de dolari, susțin surse ale Financial Times.
Robert Stan - mie, 03 apr. 2024, 18:32
Tesla va trimite emisari în India pentru a stabili poziția unei uzine de 2 - 3 mld. USD - surse FT

Din dorința de a reduce expunerea din China, dar și pentru a avea un cap de pod important într-una dintre cele mai mari piețe auto ale lumii, șefii Tesla Motors par să fi decis amplasarea unei noi uzine în India. În plus, date fiind așteptatele taxe vamale majorate impuse de Uniunea Europeană mașinilor electrice produse în China, viitoarea uzină din India ar putea rezolva această problemă pentru constructorul american de mașini electrice.

Citând două persoane care cunosc direct planurile Tesla în privința Indiei, publicația Financial Times (FT) scrie că o echipă a companiei se va deplasa în statul asiatic la sfârșitul lunii aprilie pentru a studia locurile de amplasare a fabricii, concentrându-se pe statele cu centre auto existente, inclusiv Maharashtra și Gujarat în vest și Tamil Nadu în sud.

Sunt luate în vizor și zone din statul Haryana, vecin cu New Delhi, dar și amplasamente din jurul capitalei indiene. Cu toate acestea, primele trei arii sunt avantajate de existența unor porturi în apropiere, detaliu foarte important pentru exportul de mașini.

Financial Times scrie și că una dintre persoanele familiarizate cu planurile Tesla a declarat că producătorul ia în considerare posibilitatea de a începe cu o investiție de două – trei miliarde de dolari în uzina auto din India. Furnizorii ar urma să investească și ei alte miliarde. Chiar Tesla ar putea veni cu sume suplimentare pentru a dezvolta – așa cum a făcut la uzinele sale din California, Texas, Berlin și Shanghai – propria fabrică de baterii. Șefii Tesla estimează ca fabrica indiană să ajungă, în timp, la o producție maximă de până la 500.000 de mașini pe an.

Conform surselor FT, pasul către fabricarea de vehicule în India a fost decis după ce luna trecută guvernul de la New Delhi a redus taxele pentru vehiculele electrice importate, dar realizate de companii care se angajează să le producă în țară în termen de trei ani. Această decizie pare croită pentru a atrage investitori precum Tesla.

Aceleași surse arată și că Tesla le-ar fi spus deja oficialilor indieni că ia în considerare construirea unei noi fabrici pentru o mașină mai mică decât modelele sale actuale. Acest vehicul ar putea fi vândut atât în India, cât și în state din Asia de Sud-Est, Golful Persic, Africa și chiar Europa.

Este deja cunoscut faptul că Tesla are în dezvoltare un proiect, denumit Redwood, care vizează o mașină electrică având dimensiuni reduse și un preț de bază sub 25.000 de dolari. Denumită, cel mai probabil, Model 2, viitoarea mașină ar trebui să intre în producție și la uzina Tesla din Germania chiar de anul viitor.

Tesla nu este singurul producător auto care are planuri mari legate de India. În ultimele luni atât vietnamezii de la VinFast, cât și grupurile Stellantis și Volkswagen au menționat India ca stat în care ar putea fi produse mașini electrice cu costuri rezonabile.

Citește și:
– Scădere importantă a acțiunilor Tesla după un prim trimestru sub așteptări
– Tesla, aproape de finalizarea proiectului Redwood. Mașina de 25.000 USD poate intra în producție la mijlocul lui 2025

 

Te-ar mai putea interesa și
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă de 13,9 milioane de euro. pentru finanțarea achiziției unui parc eolian......
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...