Test eşuat cu rachetă cu propulsie nucleară în Rusia: Cinci angajaţi ai Rosatom, ucişi în explozie

Cei cinci angajaţi ai Agenţiei nucleare ruse (Rosatom), care şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii pe o platformă maritimă joi în timpul testării unui motor pentru o rachetă - vor fi decoraţi postum şi ridicaţi la rangul de 'eroi naţionali', au anunţat autorităţile ruse duminică, potrivit Reuters şi portalului rusesc newsru.com.
Economica.net - lun, 12 aug. 2019, 10:28
Test eşuat cu rachetă cu propulsie nucleară în Rusia: Cinci angajaţi ai Rosatom, ucişi în explozie

‘Cinci membri ai personalului Rosatom au decedat, iar trei au fost răniţi într-un tragic accident’, a anunţat Rosatom sâmbătă, confirmând astfel un incident cu caracter nuclear, la mai bine de 30 de ani de la accidentul de la Cernobîl.

Oficialii ruşi au oferit puţine informaţii despre explozia produsă pe o platformă în Marea Albă, în nordul Rusiei, care a provocat o creştere bruscă a nivelului de radioactivitate pentru scurt timp într-un oraş din apropiere.

Accidentul ar fi avut loc în timp ce experţii Rosatom ofereau asistenţă de inginerie şi tehnică la o ‘sursă de energie izotopică’ a unui motor de rachetă.

Situată la Nionoksa, în Marele Nord, baza militară unde s-a produs accidentul, este specializată în teste de rachete balistice şi de croazieră ale flotei ruse.

Armata rusă nu a descris accidentul ca implicând combustibil nuclear. Ministerul Apărării rus a spus că ar fi fost vorba despre testarea unui ‘motor de rachetă cu combustibil lichid’. Un proces care nu emite particule radioactive.

Experţi în domeniul nuclear din SUA suspectează că explozia a avut loc în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, cu care preşedintele Vladimir Putin se lăuda anul trecut. Potrivit lenta.ru. ar fi vorba de racheta hipersonică Zirkon, deşi alte surse au indicat racheta de croazieră „Burevestnik” (SSC-X-9, în codificarea NATO).

Carburantul rachetei a luat foc, cauzând detonarea acesteia şi lovind mai multe persoane pe o platformă ce se afla în mare.

‘Cei care au participat la acest test sunt eroi naţionali’, a declarat Valentin Kostiukov, şeful Centrului de studii nucleare de la Sarov (care face parte din Rosatom), subliniind că specialiştii ruşi au pregătit timp de un an testul respectiv, conform newsru.com.

‘Aceste persoane reprezintă elita Centrului nuclear federal rus şi au efectuat testul în condiţii incredibil de dificile’, a afirmat oficialul rus, citat într-un comunicat al Rosatom.

Cei cinci care activau în cadrul Centrului de studii nucleare cu sediul în oraşul închis Sarov au fost propuşi la înalte distincţii de stat, a spus Kostiukov, fără a specifica ce onoruri ar urma să obţină.

Administraţia Centrului din Sarov a anunţat două zile de doliu, declarând că experţii au decedat în timp ce ‘efectuau o sarcină de importanţă naţională’. Ei vor fi înmormântaţi luni.

Rosatom a făcut publice numelor celor cinci: Aleksei Viuşin, Evgheni Korotaiev, Viaceslav Lipşev, Serghei Piciughin şi Vladislav Ianovski.

Chiar dacă Ministerul Apărării rus declarase iniţial că nu a detectat nicio schimbare a nivelului de radiaţii în urma exploziei de joi, oficiali locali din oraşul apropiat Severodvinsk (190.000 de locuitori), au semnalat o ‘scurtă creştere a radioactivităţii’.

Locuitorii îngrijoraţi s-au aprovizionat cu pastile de iod, utilizat pentru a reduce efectele expunerii la radiaţii.

Un responsabil local de la apărarea civilă, Valentin Magomedov, a declarat agenţiei de presă TASS că nivelul de radiaţii a crescut cu până la 2,0 microsieverţi pe oră timp de treizeci de minute – limita reglementară fiind de 0,6 microsieverţi pe oră.

Directorul adjunct al Centrului Sarov, Aleksandr Cernîşev, a afirmat ulterior că în urma exploziei produse pe o platformă maritimă de teste în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei) a fost înregistrată o creştere dublă a nivelului de radiaţii în zonă, proces ce nu a durat mai mult de o oră. ‘Nici experţii noştri, nici experţi străini nu au înregistrat contaminări radioactive reziduale’, a spus el, citat de newsru.com.

Sursă: UrduPoint News / Sputnik

 

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...