1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 15 º

Finanţe şi bănci

Teste de stres în Grecia: cele patru bănci elene ar pierde 15,5 miliarde euro dacă vine o nouă criză

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - ar pierde 15,5 miliarde euro din capitalul lor până în 2020, sau nouă puncte procentuale din capitalul lor, în situaţia unui scenariu economic negativ, arată rezultatele unor teste de stres publicate sâmbătă de Banca Centrală Europeană (BCE), informează Reuters.

05 mai, 2018 | ECONOMICA.net

Potrivit estimărilor BCE, în cazul Alpha Bank cuantumul capitalului de nivel 1, Common Equity Tier 1 (CET1), considerat a avea cel mai înalt nivel de calitate, ar scădea cu 8,56 puncte procentuale până la 9,69% în cazul unui scenariu economic negativ. În conformitate cu acelaşi scenariu, cuantumul capitalului de nivel 1 ar scădea cu 8,68 puncte procentuale până la 6,75% în cazul Eurobank, cu 9,56 puncte procentuale până la 6,92% în cazul National Bank of Greece şi cu 8,95 puncte procentuale până la 5,90% pentru Piraeus.

În pofida pierderilor, evaluările BCE arată că toate cele patru mari bănci greceşti ar supravieţui unui scenariu economic negativ, care include o nouă recesiune şi un colaps al preţului proprietăţilor imobiliare, în condiţiile în care ar menţine un cuantum al capitalului de nivel 1 superior nivelului minim legal de 4,5%.

Băncile europene urmează să fie supuse unei noi runde de teste de stres până la finele acestui an însă în cazul băncilor greceşti, Banca Centrală Europeană a decis să grăbească acest exerciţiu având în vedere că Grecia urmează să încheie în luna august cel de al treilea acord de asistenţă convenit cu creditorii internaţionali. În condiţiile în acordul de 86 miliarde de euro au mai rămas bani destinaţi recapitalizării băncilor greceşti, oficialii au susţinut că este nevoie ca testele de stres să fie derulate mai rapid pentru că dacă vor fi descoperite eventuale deficienţe Grecia să poată finaliza recapitalizările înainte de expirarea acordului cu creditorii, în luna august.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Sursa: AGERPRES

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO