Spitalele de stat și DSP-urile nu au proceduri pentru a diagnostica la cerere Covid-19. Alternativa privată este mai scumpă și insuficientă

Românii care doresc să facă testul Real Time PCR pentru diagnosticul de Covid-19 au la dispoziție, momentan, doar clinicile private, chiar dacă în unele județe nu există niciun laborator acreditat pentru astfel de analize. Lista cu cele 113 centre care fac aceste teste la cerere pe care Ministerul Sănătății a publicat-o de duminică pe site-ul propriu este neconformă cu realitatea. Spitalele și DSP-rile nu au fost înștiințate oficial că trebuie să facă aceste teste la cerere, nu au proceduri, iar dacă le au, nu dispun de capacitatea necesară pentru a satisface cererea. Alternativa, la privat, este în general mai scumpă, iar multe centre nu mai au locuri disponibile.
Alina Stanciu - lun, 13 iul. 2020, 12:11
Spitalele de stat și DSP-urile nu au proceduri pentru a diagnostica la cerere Covid-19. Alternativa privată este mai scumpă și insuficientă

Up-date 16:00 – Synevo recoltează probe pentru teste Real Time PCR în 50 de centre de recoltare din 36 de orașe. Costă 285 de lei

Synevo România, lider al pieței locale de servicii de diagnostic de laborator, anunță că recoltează probe pentru testele moleculare pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV2 în 50 de centre din 36 de orașe din țară, șapte din acesteafiind localizate în București. Buletinele de analiză pot fi eliberate acum, la cerere, și în limba engleză pentru persoanele care au nevoie de acest document în vederea efectuării unei călătorii. Testele se pot realiza doar cu programare online, fiind prelucrate în Laboratorul Central din Chiajna. Rezultatele pot fi accesate online și sunt raportate către autorități, conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), indiferent dacă sunt negative sau pozitive. Timpul de eliberare al rezultatelor este de maximum 72 de ore de la momentul recoltării, compania efectuaând în jur de 1.000 de teste pe zi. Costul unui test Real Time PCR în rețeaua Synevo este de 285 de lei.

Textul original :

Mai multe spitale de stat și DSP-uri aflate pe lista Ministerului Sănătății cu centre acreditate pentru efectuarea testului pentru diagnosticul specific de COVID-19, cunoscut sub denumirea de ARN viral SARS-CoV-2 (Real Time PCR), nu o pot face efectiv sau nu au fost informate că trebuie să facă acest lucru și care sunt procedurile.

Aceasta în contextul în care mai mulți români care și-au plătit vacanțe peste granițe trebuie să îți facă testul pentru a putea trece frontiera.

Este, spre exemplu, cazul Greciei unde, începâd cu 15 iulie, se poate intra terestru doar în prezența unui test Real Time PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data la care se încearcă trecerea frontierei. Anunțul Guvernului grec a fost făcut vineri, 10 iulie, iar lista cu centrele acreditate pentru a face teste Real Time PCR a fost publicat de către Ministerul Sănătății, duminică, 12 iulie, odată cu un comunicat de presă.

„În sprijinul cetățenilor care doresc să călătorească în Grecia și care, începând cu 15 iulie, trebuie să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, Ministerul Sănătății a făcut publică pe pagina de web, www.ms.ro, lista centrelor de testare, adresele și numerele de telefon ale acestora”, anunța în data de 12 iulie Ministerul Sănătății.

Astăzi, 13 iulie, majoritatea spitalelor și DSP-urile contactate de ECONOMICA.NET nu fuseseră înștiințate oficial că trebuie să facă aceste teste. Dintre puținele care aveau deja proceduri pentru a efectua teste la cerere, niciunul nu are capacitatea de a testa oamenii în timp scurt.

„Nu știm nimic. Nu avem încă proceduri de la Minister, nu avem baza legală, nu s-a dat niciun ordin, nimic. Se lucrează. Am aflat și noi de dimineață că am fost desemnați (să efectuam teste real time PCR la cerere n.red). Reveniți mâine dimineață”, ne-au explicat angajații DSP Alba.

„Deocamdată așteptăm noi indicații, tarife, unde se vor face testele. Reveniți mâine”, ne-au îndrumat angajații de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.

În județ, nu există niciun centru privat acreditat pentru a efectua teste real time PCR la cerere. 

„Nu s-a luat nicio decizie în această privință. Nu avem nicio dispoziție”, spun și angajații Spitalului Județean de Urgență Pitești, unul dintre cele trei centre de stat unde locuitorii își pot face, teoretic, teste Real Time PCR la cerere, conform listei Ministerului Sănătății. Nici în Argeș nu există centre private acreditate.

Și la Ploiești, angajații au aflat neoficial de decizia Ministerului. La Spitajul Județean există aparat, dar se fac teste doar pentru cei ce se internează, iar la DSP angajații sunt asaltați de cetățeni nemulțumiți, dar nu pot face nimic. „Momentan nu putem face nimic. Oamenii ne sună pe noi și ne adresează injurii, dar momentan nu avem cum să îi ajutăm. Reveniți”, ne-a comunicat o angajată.

Nici în Prahova nu există centre private acreditate.

La București, la Spitalul Militar se pot face teste la cerere doar adulților, în limita a șase pe zi. Astăzi dimineață, spre exemplu, cei interesați se putea programa începând cu 26 iulie încolo. Testul costă 220 de lei.

La privat, un test Real Time PCR costă între 250 și 350 și durează 48 sau 72 de ore. Unele laboratoare eliberează rezultatul în limba engleză.

Întrebat despre această situație, Andrei Baciu, secretar de stat de stat în cadrul Ministerului Sănătății, ne-a transmis că este într-o ședință de Guvern și că nu poate comenta momentan. Vom reveni cu explicații oficiale de îndată ce ele vor fi disponibile.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...