The Guardian: Premierul României a abuzat sistematic de prevederile Constituţiei

Autorităţile europene au intervenit într-un conflict politic la vârful statului în România acuzându-l pe Victor Ponta că ar fi abuzat sistematic de Legea Fundamentală şi că ar fi subminat statul de drept în campania sa de demitere a şefului statului.
Economica.net - mie, 18 iul. 2012, 06:46
The Guardian: Premierul României a abuzat sistematic de prevederile Constituţiei

Raportul CE care observă eşecul României în a îndeplini standardele legale ale UE, obţinut de Guardian înainte de publicarea sa astăzi, spune că Ponta a ignorat Constituţia, a ameninţat judecători, a schimbat ilegal înalte funcţii în stat şi a depăşit limitele democraţiei în încercarea de a-l debarca pe Traian Băsescu. Bruxelles-ul a cerut ca Executivul de la Bucureşti să anuleze toate aceste măsuri considerate un atac asupra democraţiei din România, inexplicabil în ciuda contextului politic tensionat. Deşi raportul ia în considerare evoluţia României din ultimii 5 ani, marea parte a acestuia se concentrează pe mandatul lui Victor Ponta din ultimele luni. Documentul CE afirmă că Guvernul de la Bucureşti s-ar putea să nu înţeleagă cum funcţionează o democraţie pluralistă sugerând indirect că ţara nu este la nivelul cerinţelor normale la adresa unui stat membru al UE.

UE dă un verdict dur în cazul României (AFP)

Pe lângă trecerea în revistă a principalelor prevederi din raportul CE, AFP aminteşte că România îşi dorea încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare la cinci ani de la aderarea ţării la UE. Fără a preciza exact cât va mai dura monitorizarea, documentul de la Bruxelles prevede doar existenţa unui nou raport panâ la finele acestui an. MCV ar putea fi prelungit fie până la sfârşitul lui 2013, fie pe termen nedefinit, scrie RFI Romania.

În ce priveşte reacţia politicienilor români la raportul MCV, preşedintele interimar Crin Antonescu este citat de AFP spunând că listarea drepturilor unui guvern sau ale unui preşedinte interimar într-un document european „depăşeşte atribuţiile Comisiei Europene”.

Premierul României întoarce o lege la 180 de grade (Financial Times)

Documentul în care Victor Ponta răspunde la cerinţele formulate de Comisia Europeană a ajuns la Bruxelles şi a fost obţinut de FT. În acest document, Victor Ponta se angajează să anuleze OUG care restrânge atribuţiile Curţii Constituţionale şi să găsească un nou Avocat al Poporului care să se bucure de susţinere transpartinică. FT scrie că angajamentul rapid al premierului Ponta este o victorie semnificativă pentru Jose Manuel Barroso, preşedintele CE, care îl chemase săptămâna trecută pe Ponta la Bruxelles pentru a-i transmite îngrijorările europene în contextul crizei politice de la Bucureşti.

Schimbările anunţate de România ar putea reinstaura încrederea pe pieţele financiare, mai ales după ce leul s-a devalorizat masiv faţă de Euro şi după ce instabilitatea politică arunca îndoieli asupra continuării finanţării de la FMI. Un diplomat european a declarat însă pentru FT că UE trebuie să aplice în continuare presiune asupra Guvernului pentru ca acesta să nu regreseze mai târziu.

Corupţia şi jocurile de putere menţin România sub monitorizare (Deutsche Welle)

Jurnaliştii germani subliniază progresele notate în raportul MCV şi descriu laudele aduse de CE unor instituţii precum DNA şi ANI. De asemenea, Bruxelles-ul a apreciat condamnarea fostului premier român Adrian Năstase pentru acte de corupţie spunând că Înalta Curte începe să se pronunţe şi în cazuri de înalţi demnitari cu mare influenţă politică.

Bruxelles-ul face un bilanţ sumbru pentru Bucureşti şi Sofia (Die Welt)

La cinci ani după aderarea României şi Bulgariei la UE, în cele două state domnesc corupţia şi criminalitatea organizată. Nu numai criza Euro, ci şi respectarea valorilor democratice reprezintă o ameninţare pentru UE.

De cinci ani de zile, CE trimite avertismente regulate către cele două ţări în care le îndeamnă să respecte programul de reforme promis. Mai mult, milioane de Euro sunt viraţi în conturile statelor pentru a le ajuta să îşi modernizeze Justiţia şi a le asista în eforturile de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate.

Bilanţul este însă dezastruos. UE trebuie să admită că, în ciuda eforturilor, legea este croită după bunul plac al politicienilor esteuropeni. O demonstrează din plin comportamentul premierului român Victor Ponta. O demonstrează şi rezultatele extrem de slabe în combaterea corupţiei la nivel înalt din Bulgaria. Iar CE trage o concluzie înspământătoare: este posibil ca toate reformele, şi aşa obţinute cu greu până acum, să fie lipsite de substanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...