Theresa May a cerut Uniunii Europene o amânare cu trei luni a Brexitului. Lirsa sterlină se depreciază

Premierul britanic Theresa May a cerut o amânare cu trei luni a Brexitului miercuri, scrie Reuters citat de News.ro. May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a cere o amânare a Brexitului până pe 30 iunie. Lira sterlină s-a depreciat miercuri cu aproape 1% în raport cu dolarul şi moneda euro, după ce Theresa May a cerut amânarea Brexit-ului până la 30 iunie şi a avertizat că un Brexit fără acord de divorţ este în continuare posibil, informează Reuters şi AFP. 
Economica.net - mie, 20 mart. 2019, 13:40
Theresa May a cerut Uniunii Europene o amânare cu trei luni a Brexitului. Lirsa sterlină se depreciază

„Ca prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexitul mai mult”, a afirmat May în faţa parlamentului.

„Aşadar i-am scris în această dimineaţă preşedintelui Tusk, preşedintele Consiliului European, prin care îl informez că Marea Britanie doreşte o extindere a perioadei articolului 50 până pe 30 iunie”, a precizat May.

Ea a informat că plănuieşte să ceară parlamentului să voteze pentru a treia oară privind acordul Brexitului fără să precizeze însă când va avea loc acest vot, scrie News.ro.

Partidul Laburist a informat că prin această decizie May forţează parlamentarii britanici să aleagă între un acord pe care l-au respins deja de două ori sau ieşirea din UE fără niciun acord.

Membrii pro-Brexit din Partidul Conservator al lui May se opun unei amânări prelungite pentru că se tem că acest lucru ar putea duce la amânarea Brexitului.

UE a informat că orice extindere ar trebui să fie până pe 23 mai sau „semnificativ mai lungă” şi va necesita ca Marea Britanie să participe la alegerile europarlamentare din mai. May a declarat că nu este în interesul britanicilor să participe la alegerile europarlamentare.

Conform unui document al UE obţinut de Reuters, UE ar trebui să ofere Marii Britanii o singură amânare pentru că mai multe ar lăsa blocul european într-o situaţie neplăcută.

Liderii UE sunt aşteptaţi să discute despre cererea lui May la un summit de la Bruxelles de joi şi vineri.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că blocul european a făcut destule pentru a oferi condiţii Marii Britanii.

„Nu vor fi renegocieri, nici negocieri noi, fără noi garanţii faţă de cele pe care le-am oferit deja. Noi am ascultat intens cererile Marii Britanii, nu pot apărea altele noi”, a afirmat Juncker.

Te-ar mai putea interesa și
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele PSD, a fost numit director în cadrul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, potrivit unor surse apropiate......
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi ...
Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. ...
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul III, atât în cazul împrumuturilor ...
Rachete lansate din Liban asupra Israelului, care a ripostat cu focuri de artilerie
Rachete lansate din Liban asupra Israelului, care a ripostat cu focuri de artilerie
Două rachete lansate din Liban au lovit miercuri Israelul, iar armata israeliană a tras focuri de artilerie asupra teritoriului ...