1EUR = 4.7204 RON | Bucureşti 30 º

Extern

Theresa May a cerut Uniunii Europene o amânare cu trei luni a Brexitului. Lirsa sterlină se depreciază

Premierul britanic Theresa May a cerut o amânare cu trei luni a Brexitului miercuri, scrie Reuters citat de News.ro. May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a cere o amânare a Brexitului până pe 30 iunie. Lira sterlină s-a depreciat miercuri cu aproape 1% în raport cu dolarul şi moneda euro, după ce Theresa May a cerut amânarea Brexit-ului până la 30 iunie şi a avertizat că un Brexit fără acord de divorţ este în continuare posibil, informează Reuters şi AFP. 

20 mar, 2019 | News.ro

„Ca prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexitul mai mult”, a afirmat May în faţa parlamentului.

„Aşadar i-am scris în această dimineaţă preşedintelui Tusk, preşedintele Consiliului European, prin care îl informez că Marea Britanie doreşte o extindere a perioadei articolului 50 până pe 30 iunie”, a precizat May.

Ea a informat că plănuieşte să ceară parlamentului să voteze pentru a treia oară privind acordul Brexitului fără să precizeze însă când va avea loc acest vot, scrie News.ro.

Partidul Laburist a informat că prin această decizie May forţează parlamentarii britanici să aleagă între un acord pe care l-au respins deja de două ori sau ieşirea din UE fără niciun acord.

Membrii pro-Brexit din Partidul Conservator al lui May se opun unei amânări prelungite pentru că se tem că acest lucru ar putea duce la amânarea Brexitului.

UE a informat că orice extindere ar trebui să fie până pe 23 mai sau „semnificativ mai lungă” şi va necesita ca Marea Britanie să participe la alegerile europarlamentare din mai. May a declarat că nu este în interesul britanicilor să participe la alegerile europarlamentare.

Conform unui document al UE obţinut de Reuters, UE ar trebui să ofere Marii Britanii o singură amânare pentru că mai multe ar lăsa blocul european într-o situaţie neplăcută.

Liderii UE sunt aşteptaţi să discute despre cererea lui May la un summit de la Bruxelles de joi şi vineri.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că blocul european a făcut destule pentru a oferi condiţii Marii Britanii.

„Nu vor fi renegocieri, nici negocieri noi, fără noi garanţii faţă de cele pe care le-am oferit deja. Noi am ascultat intens cererile Marii Britanii, nu pot apărea altele noi”, a afirmat Juncker.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO