Theresa May a cerut Uniunii Europene o amânare cu trei luni a Brexitului. Lirsa sterlină se depreciază

Premierul britanic Theresa May a cerut o amânare cu trei luni a Brexitului miercuri, scrie Reuters citat de News.ro. May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a cere o amânare a Brexitului până pe 30 iunie. Lira sterlină s-a depreciat miercuri cu aproape 1% în raport cu dolarul şi moneda euro, după ce Theresa May a cerut amânarea Brexit-ului până la 30 iunie şi a avertizat că un Brexit fără acord de divorţ este în continuare posibil, informează Reuters şi AFP. 
Economica.net - mie, 20 mart. 2019, 13:40
Theresa May a cerut Uniunii Europene o amânare cu trei luni a Brexitului. Lirsa sterlină se depreciază

„Ca prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexitul mai mult”, a afirmat May în faţa parlamentului.

„Aşadar i-am scris în această dimineaţă preşedintelui Tusk, preşedintele Consiliului European, prin care îl informez că Marea Britanie doreşte o extindere a perioadei articolului 50 până pe 30 iunie”, a precizat May.

Ea a informat că plănuieşte să ceară parlamentului să voteze pentru a treia oară privind acordul Brexitului fără să precizeze însă când va avea loc acest vot, scrie News.ro.

Partidul Laburist a informat că prin această decizie May forţează parlamentarii britanici să aleagă între un acord pe care l-au respins deja de două ori sau ieşirea din UE fără niciun acord.

Membrii pro-Brexit din Partidul Conservator al lui May se opun unei amânări prelungite pentru că se tem că acest lucru ar putea duce la amânarea Brexitului.

UE a informat că orice extindere ar trebui să fie până pe 23 mai sau „semnificativ mai lungă” şi va necesita ca Marea Britanie să participe la alegerile europarlamentare din mai. May a declarat că nu este în interesul britanicilor să participe la alegerile europarlamentare.

Conform unui document al UE obţinut de Reuters, UE ar trebui să ofere Marii Britanii o singură amânare pentru că mai multe ar lăsa blocul european într-o situaţie neplăcută.

Liderii UE sunt aşteptaţi să discute despre cererea lui May la un summit de la Bruxelles de joi şi vineri.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că blocul european a făcut destule pentru a oferi condiţii Marii Britanii.

„Nu vor fi renegocieri, nici negocieri noi, fără noi garanţii faţă de cele pe care le-am oferit deja. Noi am ascultat intens cererile Marii Britanii, nu pot apărea altele noi”, a afirmat Juncker.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...