Theresa May a început o vizită în Arabia Saudită, în căutare de investiţii pentru perioada post-Brexit

Premierul britanic Theresa May a început marţi o vizită în Arabia Saudită, o ţară căreia i-a subliniat 'imensul potenţial de investiţii pentru stimularea economiei' Marii Britanii în contextul Brexit-ului, transmite AFP.
Economica.net - mar, 04 apr. 2017, 14:54
Theresa May a început o vizită în Arabia Saudită, în căutare de investiţii pentru perioada post-Brexit

Theresa May a sosit la Riad venind din Iordania, unde discuţiile au fost dominate de cooperarea militară în lupta împotriva Statului Islamic.

În capitala Arabiei Saudite, chiar dacă vor fi discutate teme privind securitatea şi contraterorismul, subiectul principal îl vor constitui ‘relaţiile de afaceri între cele două ţări’, după cum a indicat un purtător de cuvânt al premierului.

Chestiunea intervenţiei militare controversate a Arabiei Saudite în Yemen ‘nu este pe ordinea de zi’, a menţionat aceeaşi sursă, însă, potrivit unei intervenţii a Theresei May la BBC, ‘vom ridica problema umanitară din Yemen’.

Conform purtătorului de cuvânt britanic, Theresa May va fi primită de regele Salman şi de prinţii moştenitori ai regatului.

Marţi, Theresa May se va întâlni cu preşedinta Bursei din Riad şi cu responsabila sportului feminin în Arabia Saudită, un regat ultraconservator care încearcă să se reformeze, dar unde, de pildă, femeile nu au dreptul de a şofa.

Arabia Saudită este cel mai important partener comercial al Marii Britanii în Orientul Mijlociu, exporturile britanice cifrându-se în 2015 la 7,70 miliarde de euro. În ultimii doi ani, exporturile britanice de armament către regatul saudit au totalizat 3,86 miliarde de euro.

Regiunea Golfului a ocupat o bună parte din agenda diplomatică a guvernului britanic în ultimele luni în contextul Brexit-ului şi al incertitudinilor economice legate de ieşirea Regatului Unit din UE.

În luna decembrie, Theresa May a fost prima femeie care participat la summitul anual al conducătorilor monarhiilor petroliere din Golf, în Bahrein. Ea a declarat că, în contextul ‘acţiunilor destabilizatoare’ ale Iranului, Londra este dispusă să contribuie la întărirea securităţii ţărilor din regiune, care s-au angajat, în contrapartidă, să stabilească ‘cele mai strânse relaţii comerciale şi economice posibile’ cu Marea Britanie după Brexit.

Printre rezultatele obţinute deja de Londra se numără anunţul din 27 martie al premierului Qatarului privind investiţii suplimentare de 5,8 miliarde de euro în Marea Britanie în următorii 3-5 ani, mai ales în infrastructură şi servicii.

În condiţiile în care ţările din Golf se află ele însele sub presiune, cu bugete în deficit din cauza scăderii veniturilor petroliere, investiţiile lor ar putea să nu se ridice însă la înălţimea aşteptărilor britanicilor, consideră unii experţi.

Te-ar mai putea interesa și
Vești bune pentru o parte dintre șoferi, tristețe pentru alții. Acestea sunt noile prețuri la care se vinde RCA, în funcție de vârsta șoferului, mașină și oraș
Vești bune pentru o parte dintre șoferi, tristețe pentru alții. Acestea sunt noile prețuri la care se vinde RCA, în ...
Firmele de asigurare au ajustat prețurile RCA, cel mai probabil în contextul introducerii în calculele actuariale a unor noi criterii, cum ar fi zona de reședință a șoferului, arată datele de......
AIEA cere explicații autorităților ruse cu privire la dispariția directorului general al centralei nucleare din Zaporojie
AIEA cere explicații autorităților ruse cu privire la dispariția directorului general al centralei nucleare din Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat sâmbătă că încearcă să afle informaţii despre ...
Erdogan amenință din nou că Turcia va bloca cererile de aderare al Suediei și Finlandei la NATO, dacă nu-și respectă promisiunile făcute Ankarei
Erdogan amenință din nou că Turcia va bloca cererile de aderare al Suediei și Finlandei la NATO, dacă nu-și respectă ...
Turcia nu va ratifica cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO atât timp cât promisiunile făcute de cele două ...
Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaze pentru iarna aceasta (Video)
Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaze pentru iarna aceasta (Video)
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, sâmbătă, că România are cantităţile necesare de gaze, iar ţara noastră ...