Theresa May este acuzată că se supune cererilor UE în ce priveşte ”factura” pentru Brexit

Politicieni din opoziţie şi media din Marea Britanie au acuzat-o pe şefa guvernului de la Londra, conservatoarea Theresa May, că se supune cererilor Uniunii Europene (UE), după ce în presă au apărut relatări potrivit cărora ea şi-a mărit oferta pentru UE în scopul de a rezolva problema legată de ''factura'' pentru Brexit, relatează miercuri agenţia DPA.
Economica.net - mie, 29 nov. 2017, 15:05
Theresa May este acuzată că se supune cererilor UE în ce priveşte ''factura'' pentru Brexit

”Preţul unei viziuni imperiale iluzorii a Marii Britanii post-Bexit: 45 miliarde de lire sterline (59 miliarde de euro), precum şi o pierdere de influenţă şi în comerţ”, a declarat Tom Brake, purtătorul de cuvânt pentru Brexit al liberal-democraţilor (pro-UE), care vor organizarea unui al doilea referendum din momentul în care este convenit un acord privind Brexit-ul.

”Marea Britanie se pleacă în faţa UE în căutare de progrese privind Brexit-ul”, scrie Financial Times, citând diplomaţi ale căror nume nu sunt făcute publice şi care sunt de părere că guvernul ar putea plăti o sumă netă de până la 45 miliarde de euro (54 miliarde de dolari).

Negociatorul şef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a afirmat miercuri la Berlin că negociatorii pentru Marea Britanie şi UE nu au ajuns încă la o soluţie financiară. ”Lucrăm încă”, a precizat el.

Politicieni din Marea Britanie au reacţionat însă mult mai puternic. Parlamentarul laburist Chuka Umunna, un susţinător de seamă al taberei ‘Open Britain’, pro-UE, a afirmat că schimbarea este ”foarte semnificativă”.

Ministrul de externe Boris Johnson, ministrul mediului Michael Gove şi alţii din tabăra Leave, pro-Brexit, ”nu au spus niciodată că va fi plătită o sumă mare pentru separarea de UE, ci mai degrabă invers”, a scris Umunna pe Twitter.

”Această nouă mare realitate înseamnă că cele 350 milioane de lire sterline suplimentare pe săptămână pentru sistemul naţional de sănătate (NHS, National Health Service) – fără de care partizanii taberei Leave spun că ei ar fi pierdut referendumul pentru Brexit – pur şi simplu nu vor exista”, a mai spus Umunna.

Henry Bolton, liderul Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP), anti-UE, a calificat oferta drept ”scandaloasă”.

La rândul său, fostul lider al UKIP, Nigel Farage, scria în ediţia de miercuri a cotidianului Telegraph că oferta Londrei reflectă ”o cedare a guvernului în faţa UE care va uni într-un dezgust poporul britanic”.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord în disputa privind contractul colectiv de muncă, transmite DPA....
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...