Theresa May, ezitantă în strategia sa cu privire la Brexit, ameninţată de manevre vizând înlăturarea sa de la putere

Ezitările Theresei May de a-şi prezenta din nou acordul divorţului în vederea ratificării de către deputaţii britanici alimentau duminică o atmosferă de criză şi chiar de sfârşit al puterii conducătoarei conservatoare, înaintea unei săptămâni cruciale a Brexitului, relatează AFP, potrivit News.ro.
Economica.net - Dum, 24 mart. 2019, 13:24
Theresa May, ezitantă în strategia sa cu privire la Brexit, ameninţată de manevre vizând înlăturarea sa de la putere

Menit să pună în aplicare un Brexit blând, acest Tratat al retragerii din Uniunea Europeană (UE), un text de aproximativ 600 de pagini încheiat în urma unor negocieri dificile cu Bruxellesul, a fost deja respins de Camera Comunelor la 15 ianuarie şi 12 martie.

Un nou vot a fost prezentat de Theresa May drept o urmare logică a summitului european care a avut loc joi şi vineri, în care a obţinut o amânare a datei Brexitului după cea prevăzută iniţial la 29 martie, care stabileşte la 12 aprilie cel mai devreme data fatidică.

Însă conducătoarea conservatoare a provocat probleme vineri, printr-o scrisoare adresată deputaţilor, sugerând că votul ar putea să nu mai aibă loc săptămâna viitoare, „dacă pare că nu există suficientă susţinere” în vederea ratificării acordului – ceea ce pare foarte probabil.

VOTURI INDICATIVE

Guvernul ar urma să-şi dezvăluie luni intenţiile şi ar putea să propună o nouă serie de voturi indicative, cu scopul de a stabili ce vrea Parlamentul.

Această opţiune nu este tocmai lipsită de pericole, din cauza tensiunilor pe care le-ar putea cauza în interiorul Executivului, în contextul în care euroscepticii se tem că Parlamentul ar putea să profite de acest lucru pentru a prelua controlul asupra Brexitului şi a-l denatura în substanţa sa.

Organizarea unor asemenea voturi ar fi „ideea cea mai ridicolă, infantilă şi nerealistă pe care am văzut-o vreodată”, a denunţat deputatul conservator Marcus Fysh, un susţinător al Brexitului.

În cazul în care şi-ar prezenta până la urmă acordul deputaţilor, May ar avea de surmontat două obstacole, primul ţinând de posibilitatea de a supune textul la vot.

Acest vot – prevăzut iniţial săptămâna aceasta – a fost blocat de către preşedintele Camerei Comunelor John Bercow. Într-o nouă lovitură de teatru dintr-o serie în saga Brexitului, „speaker”-ul a apreciat că Executivul nu poate să supună din nou la vot acordul fără o schimbare.

Recentele decizii ale UE pot, însă, să fie considerate elemente noi care să permită votul, potrivit analiştilor.

Al doilea obstacol arată în schimb ca un pariu, întrucât premierul este necesar să convingă deputaţii să-şi schimbe părerea, un lucru şi mai dificil după ce i-a vexat aruncând asupra lor vina tergiversărilor Brexitului, într-o alocuţiune pe care a susţinut-o miercuri, cu o zi înaintea summitului european.

„LA ANANGHIE”

Un indiciu al muntelui pe care-l are de urcat este faptul că micul partid nord-irlandez DUP, care-i asigură lui May o fragilă majoritate absolută în Parlament, a subliniat că ea a „ratat o ocazie” de a-şi îmbunătăţi acordul la summitul UE.

O respingere a textului ar putea să reprezinte o lovitură de graţie pentru Theresa May, aflată în plină criză de autoritate.

Criticată din toate părţile, părând dezorientată, conducătoarea conservatoare ar fi ameninţată de manevre vizând să o îndepărteze de la putere, scria duminică Sunday Times, potrivit căruia ea ar putea să-i cedeze locul vicepremierului David Lidington, un eurofil, ca şef de Guvern interimar.

The Mail on Sunday vede postul preluat de ministrul Mediului Michael Gove, un ”Brexiter”.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...