Ţigările ar putea deveni cel mai exportat produs agro românesc al acestui an

Ţigările ar putrea lua locul porumbului în clasamentul produselor alimentare româneşti cu cea mai mare căutare pe piaţa externă. Industria care produce acum pe stoc pentru a evita un blocaj generat de aplicarea Directivei Tutunului a generat în primul trimestru al acestui an 227,6 milioane de euro din export.
Economica.net - Dum, 12 iun. 2016, 21:08
Ţigările ar putea deveni cel mai exportat produs agro românesc al acestui an

Industria tutunului ar putea genera anul acesta cele mai mari încasări din export dintre toate industriile alimentare, indică un clasament realizat de către Institutul Naţional de Statistică la cererea ECONOMICA.NET. În primul trimestru al acestui an (ultimele date disponibile) valoarea exporturilor  produselor din tutun a depăşit-o  pe cea a exporturilor de porumb şi cea a exporturilor de grâu, vedetele României pe pieţele externe, cu aproximativ 10% (21,4 milioane de euro) şi respectiv 5,6% (9,3 milioane de euro). 

Dacă trendul se va menţine până la finele acestui an, vom asista la o importantă modificare a raporturilor de forţe în industria alimentară, produsele procesate trecând pe primul loc după ani mulţi în care cerealele-materie primă adică-au dominat  piaţa exporturilor.  

Din datele INS, în 2015, clasamentul celor mai exportate produse agroalimentare în funcţie de valoare a fost dominat de porumb, după care urmau ţigările şi grâul. În 2014, podiumul a fost asigurat de grâu, porumb şi ţigarete.

De ce s-a schimbat clasamentul

Industria tutunului este pe un trend ascendent de mai mulţi ani (în 2014, spre exemplu, exporturile au generat cu 193,1 milioane de euro mai mult decât în 2013) însă inversarea de poziţii se datorează şi producţiei mici de porumb din 2015. Anul trecut, condiţiile meteorologice au creat probleme pentru mare parte dintre cultivatorii de porumb din Uniunea Europeană, inclusiv celor din România. Producţia locală a fost cu aproximativ 3 milioane de tone sub cea raportată în 2014 (minus 27,7%) astfel că şi exporturile s-au diminuat.

În primul trimestru al acestui an s-au exportat peste 15.800 de tone de ţigarete (ţigări foi, ţigarete, trabucuri) în valoare de 227,6 milioane de euro, iar anul trecut exporturile s-au cifrat la peste 51.600 de tone în valoare de 933,3 milioane de euro.

În ceea ce priveşte exporturile de porumb, acestea s-ai ridicat în primul trimestru al anului la 669.500 de tone în valoare de peste 206,7 milioane de euro, în timp ce în 2015  au totalizat 5,1 milioane de tone în valoare de 981,9milioane de euro.

Grâul, cel mai exportat al doilea produs 

Porumbul a fost devansat în topul produselor alimnetare la export, în primele trei luni ale acestui an, şi de 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...