Timişoara: Şantier de 4,6 hectare pentru reabilitarea centrului istoric;lucrări de 14,7 milioane euro

Un număr de zece străzi din zona centrală a municipiului Timişoara vor deveni pietonale în aproape doi ani, timp în care se vor face lucrări de reabilitare a centrului istoric, în valoare totală de 14,7 milioane de euro, 80,35% din bani provenind de la Uniunea Europeană ca fonduri nerambursabile.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 16:51
Timişoara: Şantier de 4,6 hectare pentru reabilitarea centrului istoric;lucrări de 14,7 milioane euro

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu a predat, luni, amplasamentul lucrărilor de reabilitare a centrului istoric, firmei Romprest, care va executa lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Costurile sunt estimate la peste 53 de milioane de lei, plus TVA-ul de 12,5 milioane de lei, adică aproximativ 14,7 milioane de euro. Din această sumă, 80,35 la sută provine de la Uniunea Europeană, ca fonduri nerambursabile, iar diferenţa este acoperită din bugetul de stat şi din cel al Primăriei Timişoara.

Potrivit primarului Robu, la finalul lucrărilor, în iulie 2015, cele zece străzi vor fi pietonale.

În plus, vor fi schimbate aproape în întregime pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, care va rămâne la fel cum este acum. Se vor face însă şi aici săpături, pentru înlocuirea reţelelor subterane, dar şi pentru înlocuirea pavajului.

„Piaţa Libertăţii va fi dalată dintr-o clădire în alta, la acelaşi nivel, cu piatră naturală. De fapt, toate pieţele şi cele zece străzi vor fi dalate cu piatră naturală. Desenul Pieţei Libertăţii va reproduce o picătură care cade în capul statuii Sfântului Nepomuk, cu undele care se formează. Piaţa Unirii îşi păstrează faţa de acum, cu singura deosebire că pavajul va include şi strada Vasile Alecsandri, deci va fi din clădire în clădire. Piaţa Sfantul Gheorghe probabil va fi cea mai spectaculoasă, sperăm noi. Acolo sperăm să găsim vestigii arheologice”, a declarat Aurelia Junie, director al Direcţiei de Dezvoltare din cadrul Primăriei Timişoara, manager de proiect.

Totodată, proiectul prevede şi schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.

Potrivit directorului Romprest, Marin Necula, primele săpături se vor face în Piaţa Libertăţii.

„Efectiv, lucrările vor începe cu organizarea şantierului începând cu lunea viitoare. Termenul final este iulie 2015. Foarte potrivit este să începem cu Piaţa Libertăţii, dar nu excludem altă variantă în urma discuţiilor cu Poliţia Rutieră, cu autoritatea locală. Vom închide străzile, pe rând, după un program agreat de autorităţile de aici”, a spus Marin Necula, director Romprest.

Directorul Romprest nu exclude ca în cadrul lucrărilor să fie găsite vestigii arheologice în zonă.

„Noi suntem pregătiţi să facem descărcările arheologice aşa cum prevede legea. Planul este să conservăm zona, cei de la Direcţia pentru Cultură să-şi facă treaba şi noi să ne mutăm pe alt amplasament. Până în primăvară se poate face partea de reţelistică, ea permite lucrări şi pe timp de iarnă”, a mai spus directorul Romprest.

Proiectul a fost pregătit în mandatul trecut, pe vremea când primar al Timişoarei era Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD), de arhitecţii Radu Mihăilescu, Şerban Sturza şi Luminiţa Popa.

Lucrările au fost câştigate în urma unei licitaţii, de societatea Romprest, care a subcontractat firma TIAB Timişoara. Se va lucra pe o suprafaţă de 45.923 de metri pătraţi, din care 32.890 metri pătraţi în pieţe publice şi 13.033 metri pătraţi pe străzi şi zone pietonale aferente, cu o lungime de 1.207 metri.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei.

Din acest total, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35 la sută, cea de la bugetul de stat este de 9.228.774,35 lei, adică 17,65 la sută, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...