Timmermans: Comisia Europeană nu intenţionează să propună activarea Articolului 7 în cazul României

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că Executivul european nu intenţionează să propună activarea Articolului 7 în cazul României şi a încurajat autorităţile române să aplice recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), relatează Novinite.
Economica.net - mie, 28 feb. 2018, 14:05
Timmermans: Comisia Europeană nu intenţionează să propună activarea Articolului 7 în cazul României

În cadrul unei discuţii la Bruxelles despre relaţiile dintre Polonia şi Uniunea Europeană, Timmermans a subliniat că independenţa sistemului judiciar este o parte integrantă a asigurării statului de drept.

„Nu contestăm dreptul ţărilor membre UE de a-şi organiza sistemele judiciare, dar necesitatea de a reforma sistemul nu este niciodată o scuză pentru a impune controlul politic şi pentru eliminarea independenţei”, a spus prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, potrivit agenţiei bulgare de ştiri Novinite.

La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez. Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Frans Timmermans a precizat că Executivul european nu intenţionează să propună o măsură similară împotriva României, întrucât dialogul cu Bucureştiul se desfăşoară în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a încurajat autorităţile române să „depăşească ultima parte a maratonului” privind MCV, astfel încât Comisia să pună în aplicare intenţia de a renunţa la rapoartele de monitorizare.

„Asta le voi spune autorităţilor române: dacă faceţi tot ceea ce vă cerem, puteţi scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunţa la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE”, a mai declarat Timmermans.

Frans Timmermans va avea pe 1 martie, la Bucureşti, întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu premierul Viorica Dăncilă, precum şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

În cel mai recent raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia Europeană a subliniat faptul că „Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia”.

De asemenea, Comisia a precizat că „o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV”.

La 7 februarie, Parlamentul European a organizat, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, dezbaterea cu tema „Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”.

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a declarat, joi, directorul general al Fondului,......
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...