Timofti îi îndeamnă pe moldoveni să urmeze exemplul Ucrainei şi să voteze pentru un parlament proeuropean

Preşedintele Nicolae Timofti şi-a îndemnat luni seara concetăţenii să voteze în mod responsabil în alegerile parlamentare de duminică şi să opteze pentru partidele care vor duce Republica Moldova în Uniunea Europeană, cale pe care s-a angajat deja.
Economica.net - mar, 25 nov. 2014, 08:16
Timofti îi îndeamnă pe moldoveni să urmeze exemplul Ucrainei şi să voteze pentru un parlament proeuropean

Populaţia ar trebui să voteze în favoarea parcursului european al republicii fie şi măcar pentru a răspunde Europei pentru sprijinul financiar şi politic pe care i l-a oferit până acum, a spus el într-un discurs către cetăţeni, pe postul public de televiziune, la o oră de maximă audienţă, relatează presa de peste Prut.

Nicolae Timofti a declarat că vede Republica Moldova doar în cadrul Uniunii Europene şi a amintit de şansele irosite în două rânduri în trecut. ‘Acum Moldova are o a treia şansă de a ajunge în rândul popoarelor civilizate din Europa şi este de datoria fiecărui cetăţean să se ridice la înălţimea acestui moment istoric’, a spus Timofti.

Preşedintele moldovean a criticat partidele şi politicienii care promovează integrarea în structurile eurasiatice (gândite de Rusia) în locul integrării europene, indicând că aceştia ar fi beneficiat de resurse financiare ‘din surse suspecte şi din străinătate’.

Mai mult, Nicolae Timofti a acuzat că unele dintre aceste formaţiuni şi lideri ai lor au cerut Rusiei să instituie ‘blocaje comerciale’ în relaţia cu Republica Moldova şi că s-ar fi bucurat de rezultat, însă şeful statului moldovean nu a detaliat acuzaţiile.

‘Sunt în faţa dumneavoastră pentru a vă îndemna să nu vă lăsaţi manipulaţi de aceste forţe, al căror scop este de a menţine Republica Moldova în genunchi, într-o permanentă stare de sărăcie şi insecuritate’, a afirmat şeful statului, îndemnându-i pe moldoveni să urmeze exemplul Ucrainei care, acum câteva săptămâni, a ales un parlament proeuropean.

‘Să urmăm acest exemplu pentru ca să nu ne trezim apoi ca o insulă izolată între doi vecini proeuropeni, România şi Ucraina’, a îndemnat preşedintele Nicolae Timofti, avertizând că multe beneficii obţinute în urma apropierii de UE, cum ar fi libera circulaţie, riscă să fie pierdute dacă proiectul proeuropean al republicii va avea de suferit în urma votului de duminică.

Potrivit celui mai recent sondaj, ale cărui rezultate au fost date publicităţii sâmbătă, Partidul Comunist din Republica Moldova este favorit în alegerile din 30 noiembrie, în timp ce moldovenii continuă să fie împărţiţi între UE şi Rusia.

Astfel, potrivit sondajului IMAS, comandat de agenţia IPN, cinci partide ar urma să acceadă în noul parlament. Partidul Comunist este creditat cu 19,6% din opţiuni, fiind urmat de Partidul Liberal-Democrat (PLDM) cu 17,2%, de Partidul Democrat (PDM) cu 14,2%, Partidul Patria, cu 8,7% şi de Partidul Liberal (PL), cu 8,5%. Partidul Socialist (PSRM) este creditat cu 5,3% din intenţiile de vot, apropiindu-se de pragul electoral, care este de 6%, în timp ce numărul indecişilor a scăzut uşor la 9,6%, conform IPN.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...