Tinerii între 18 şi 30 de ani vor să plece în străinătate pentru a-şi mări veniturile

Mai mult de trei sferturi dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani vor să plece peste hotare pentru a-şi mări veniturile, pentru diverse achiziţii de bunuri sau chiar pentru a investi într-o afacere, potrivit concluziilor unui sondaj SmartDreamers.
Economica.net - mie, 24 iul. 2013, 20:41
Tinerii între 18 şi 30 de ani vor să plece în străinătate pentru a-şi mări veniturile

Dintre respondenţi, 73% au un nivel mediu al aşteptărilor salariale cuprins între 1.000 şi 2.000 de euro pentru munca prestată în afara ţării.

O dificultate în găsirea unui loc de muncă în străinătate, semnalată de 11% dintre respondenţi este discriminarea şi oferta salarială mică sau plafonarea profesională. Alte obstacole menţionate au fost: numărul redus al locurilor de muncă, experienţa profesională redusă, dar şi faptul că, din punct de vedere financiar, tinerii nu-şi permit să identifice la faţa locului posturile vacante.

Comparând oferta din România cu cea din străinătate, 32% dintre respondenţi au indicat ‘salarii prea mici’ pe piaţa locală a muncii, dar 8% au susţinut că salariile prea mici sunt în cazul locurilor de muncă din străinătate.

În timp ce 16% dintre respondenţi nu aleg un loc de muncă în România din cauza plafonării profesionale, 6% au menţionat plafonarea profesională pentru locurile de muncă din străinătate.

Dintre cei care ar reuşi să-şi pună nişte bani deoparte în urma muncii în străinătate, 59% s-ar întoarce în ţară, iar 41% s-ar stabili peste hotare. Jumătate dintre tineri ar opta pentru achiziţia unui bun (casă sau maşină), dar tot jumătate ar investi într-o afacere. Cei care s-ar întoarce în ţară şi ar investi într-o afacere banii acumulaţi sunt cu 11% mai mulţi decât cei care doresc achiziţia unei locuinţe sau a unei maşini.

Rezultatele studiului relevă şi faptul că un număr dublu de tineri se aşteaptă ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii câştigaţi să aibă succes mai degrabă în România, decât în străinătate.

În perioada 1-10 iulie 2013, compania de recrutare SmartDreamers a realizat un sondaj pe un eşantion format din 1.500 de tineri (500 cu vârste cuprinse între 18 şi 24 ani), o mie dintre aceştia încadrându-se în intervalul 24-30 de ani. S-a urmărit identificarea obstacolelor şi aşteptărilor pe care le au tinerii privind piaţa muncii din România şi din străinătate.

 

Te-ar mai putea interesa și
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european de instruire F-16, în cadrul programelor dedicate piloţilor pentru......
Cod galben de furtună pentru 23 de judeţe, până miercuri după-amiaza. Instabilitate atmosferică în toată ţara, până joi seara
Cod galben de furtună pentru 23 de judeţe, până miercuri după-amiaza. Instabilitate atmosferică în toată ţara, până ...
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată ...
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru – OUG 34 publicată în Monitorul Oficial
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru ...
Contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) se va aplica doar pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul bolilor ...
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra ...