Tinerii redescoperă plăcerea pentru farmecul retro în plină epocă digitală

Germania este o ţară modernă cu toate însemnele tehnologiei inteligente, precum telefoanele mobile multimedia şi multifuncţionale sau tinerii dependenţi de reţelele sociale. Dar şi în vremuri ca acestea, oamenilor încă le place să deţină lucruri vechi, precum maşini de scris, scrisori sau camere foto Polaroid, transmite duminică agenţia DPA.
Economica.net - Dum, 15 iun. 2014, 14:18
Tinerii redescoperă plăcerea pentru farmecul retro în plină epocă digitală

‘Fiecare tendinţă are o mişcare de contracarare’, spune Karin Frick, specialist în observarea tendinţelor. Mulţi orăşeni germani redescoperă pofta pentru grădinărit, gătit şi faţă de obiecte artizanale. Tendinţa retro oferă de asemenea o formă avantajoasă de venit pentru unele persoane.

Agenţia Schreibstatt are 61 de oameni care se specializează în redactarea scrisorilor de mână. Thorsten Petzold, om de afaceri care susţine că avea un scris teribil de urât precum cel al doctorilor, a înfiinţat compania care se ocupă de redactarea de scrisori, invitaţii sau felicitări. O scrisoare redactată de mână pe o hârtie de calitate deosebită costă aproximativ 20 de dolari. O invitaţie costă 5 dolari. Organizatorii de nunţi se numără printre clienţii acestor tipuri de invitaţii.

Petzold spune că secretul companiei sale este că scrisorile au devenit o noutate în era e-mailului. Dar fiecare scrisoare este originală, lucru apreciat de foarte mulţi clienţi.

Anticariatele sunt un alt loc minunat, unde poţi atinge maşini de scris pentru redactarea unui roman la care te-ai gândit ani de zile. Avantajul unei maşini de scris faţă de un laptop conectat la internet este că nu poţi amâna redactarea navigând online. Actorul Johnny Depp deţine o maşină de scris veche, potrivit unui interviu pe care l-a acordat recent publicaţiei Cinema. ‘Când călătoresc, am întotdeauna chitara acustică şi o maşină de scris din ani ’40 în bagajul meu. O folosesc pentru tot ceea ce am de scris’, a spus actorul.

Camerele Polaroid sunt şi ele în curs de revenire. În 2008 ultima fabrică Polaroid la nivel mondial, aflată la Enschede în Olanda, a fost salvată de la închidere de un grup de entuziaşti care au lansat ‘The Impossible Project’.

Fotograful Oliver Blohm spune că filmele Polaroid din ziua de azi sunt realizate folosindu-se substanţe chimice diferite decât în trecut şi durează mai mult timp developarea lor. Blohm ţine cursuri despre utilizarea aparatelor Polaroid şi despre folosirea experimentală a acestei tehnologii. El explică şi avantajele fotografiilor realizate pe suport de film. Culorile pe care le vedeţi în poze Polaroid sunt aproape unice, afirmă el. Sunt, de asemenea şi avantaje financiare. Opt fotografii Polaroid costă aproximativ 25 de dolari şi, dacă te gândeşti la costuri, cei pasionaţi vor avea o atitudine diferită şi vor fi mai atenţi atunci când fac fotografii.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană contestă carantina impusă de Irlanda pentru călătorii veniți din cinci state ale UE
Comisia Europeană contestă carantina impusă de Irlanda pentru călătorii veniți din cinci state ale UE
Comisia Europeană a trimis vineri o scrisoare autorităţilor irlandeze prin care contestă măsura de carantină obligatorie la hotel impusă călătorilor din anumite ţări, între care cinci......
Ministerul Finanțelor a prelungit cu zece luni perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor
Ministerul Finanțelor a prelungit cu zece luni perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor ...
Ministrul Finanțelor Alexandru Nazare a anunțat vineri că a prelungit cu zece luni, până la 31 ianuarie 2022, perioada ...
Primăria Iași preia de la Veolia serviciul centralizat de furnizare a apei calde și căldurii
Primăria Iași preia de la Veolia serviciul centralizat de furnizare a apei calde și căldurii
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea va prelua sistemul ...
S-a încheiat procesul de fuziune dintre USR și PLUS
S-a încheiat procesul de fuziune dintre USR și PLUS
Fuziunea prin absorbţie dintre USR şi PLUS a fost aprobată, vineri, definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti.