Ţintă ratată, salariile cresc. Lefurile în BNR au crescut de două ori mai mult decât inflaţia

Cheltuielile de personal ale Băncii Naţionale a României au crescut anul trecut de două ori mai mult decât inflaţia, deşi banca centrală nu a reuşit să se încadreze în ţinta de inflaţie stabilită tot de ea. Calculele arată că leafa angajatului la BNR a crescut şi ea simţitor.
Mihai Banita - vin, 28 iun. 2013, 14:48
Ţintă ratată, salariile cresc. Lefurile în BNR au crescut de două ori mai mult decât inflaţia

BNR a cheltuit anul trecut 241,8 milioane de lei cu personalul, în creştere 9,5% faţă de 2011. Calculele arată că banca a cheltuit, în medie, 129.586 de lei cu fiecare dintre cei 1.866 de salariaţi, în creştere de la 118.593 de lei pentru fiecare dintre cei 1.861 de salariaţi în 2011.

Cheltuiala lunară a BNR cu fiecare angajat a depăşit pragul de 10 mii de lei în 2012 şi a ajuns la 10.798 de lei, faţă de 9.882 în 2011.

Banca centrală nu publică datele privind media remuneraţiilor salariale sau a veniturilor medii ale angajaţilor săi.

Pentru a calcula leafa medie din BNR, am considerat cheltuiala medie lunară drept cost patronal şi am scăzut impozitele şi contribuţiile la sănătate, şomaj şi asigurări sociale. Suma netă obţinută pentru 2012 este de 5.917 lei (1.350 de euro), faţă de 5.415 lei (1.236 de euro) în 2011.

Creşterea de 9,3% a lefei din BNR în 2012 este de aproape două ori mai mare decât rata inflaţiei de anul trecut de 4,95%. Stabilitatea preţurilor este obiectivul principal al BNR, care are şi o ţintă de inflaţie, pe care a ratat-o anul trecut, la fel ca în majoritatea anilor.

Notă. În cheltuielile cu personalul, în afară de salarii, prime, bonusuri şi contribuţii plătite către stat, sunt incluse şi cheltuielile pentru formarea profesională, astfel că acestea ar trebui scăzute pentru a calcula leafa medie. BNR a plătit pentru formarea şi perfecţionarea profesională a 61% dintre angajaţi (90% realizată în cursuri din ţară, cele mai multe la Institutul Bancar Român). Instituţia nu dezvăluie, însă, sumele cheltuite pentru formarea profesională.

Angajaţii primesc bani şi din profit

Salariaţii BNR vor beneficia şi de redistribuirea unei părţi de 10% din profitul rămas în bancă, după ce este scăzuta cota de 80% virată la bugetul statului.

Din profitul de 700 de milioane de lei din 2012, angajaţii vor primi 14 milioane de lei. Asta înseamnă că, în medie, fiecare angajat primeşte 7.500 de lei din profitul instituţiei – mai mult de un salariu mediu. Anul trecut, aceştia au primit, în medie, 3.500 de lei din profit.

Salariile din băncile comerciale scad

Reţeaua teritorială a băncilor din România s-a redus cu 323 de unităţi în 2012, iar numărul salariaţilor a scăzut cu 4.000 de persoane. În acelaşi timp, salariul mediu net a coborât de la 4.000 de lei/bancă în decembrie 2011 la 3.424 de lei/bancă în decembrie 2012, cu mult sub media lefurilor din BNR.

Spre comparaţie, salariul mediu net pe economie era de 1.667 de lei în aprilie 2013, de 3,5 ori mai mic decât cel din BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările......
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...