1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

News

Ţintele Finanţelor în bugetul din 2020: Deficit de 3,6% din PIB. Scăderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor

Ministerul Finanţelor a publicat azi un Proiect de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020. Acesta conţine indicatorii în interiorul cărora se va face bugetul naţional de anul viitor. 

11 dec, 2019 | ECONOMICA.net

Pentru anul 2020, deficitul bugetar este estimat la 3,6% din PIB, iar cheltuielile de personal la 9,7% din PIB,]n scădere sensibilă de la 10% din PIB, la cât au fost programate anul acesta. Pentru anul 2021, soldul bugetar va fi de 3,34% din PIB, iar cheltuielile de personal de 9,4% din PIB. Printre măsurile pentru limitarea cheltuielilor de personal, expunerea de motive a proiectului de lege menţionează:

- îngheţarea salariilor pentru funcţiile de demnitate publică (şi asimilate) la nivelurile dela 31 decembrie 2019.

- aloarea indemnizației de hrană se menține la nivelul din anul 2019.

- cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei.

- interzicerea cumulul pensiei cu salariul în instituții publice, pentru pensionarii care beneficiază de drepturi de pensie plătite din fonduri publice.

Creşte datoria

Pentru anul 2020, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 40%. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2020, şi este în creştere abruptă faţă de anul acesta, de la aproximativ 35% din PIB.

Creşterea economică încetineşte

Construcția bugetară pentru anul 2020 se bază pe o menținere a creșterii economice în jurul mediei de 4% pe termen mediu, în condițiile în care majoritatea instituțiilor financiare interne și externe anticipează o încetinire a ritmului de creștere din statele Europei Centrale și de Est.

Plafoanele pentru UAT

În anul 2020, plafonul privind finanțările rambursabile, care pot fi contractate de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 1,2 miliarde de lei, iar plafonul privind tragerile din finanțările rambursabile contractate, sau care urmează a fi contractate de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 1,3 miliarde lei fiecare. Valoarea aferentă finanțărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum 100 milioane lei anual.

Plafonul privind emiterea de garanții de către Guvern, prin Ministerul Finanțelor Publice şi de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2020, este de 8 miliarde de lei.

Premierul Ludovic Orban a declarat azi că legea bugetului va intra în primă lectură la guvern vineri. El a adugat că dacă vede că nu are susţinere în Parlament pentru aprobarea ei până la 31 decembrie, o va trece în legalitate prin asumarea răspunderii guvernamentale, dar nu înainte de a se consulta u partenerii sociali.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO