Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare

Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care de deține la Timișoara și Brașov. În plus, Țiriac are 150 de milioane de euro pe are vrea să-i investească în campusul din Otopeni.
Andrada Ghira - mar, 17 mai 2022, 21:03
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare

“Este începutul unei ere a Țiriac Imobiliare, care o să desfășoare în următorii ani, începând cu Bucureștiul, Timișoara, Brașov și alte localități mai mici. De ce imobiliare? Pentru că încă România este, după 32 de ani, foarte în urma a ceea ce înseamnă imobiliare moderne. (…) Am finalizat această clădire care se numește Țiriac Tower, încă nu l-am facut pe cel de 50 de etaje. Nu l-am făcut încă pe acela, desi eu țin neapărat să-l fac, oamenii mei imi spun că nu merită să îl facem în altă parte în București”, a declarant Ion Țiriac în cadrul unei conferințe cu presa la inaugurarea oficială a clădirii de birouri Țiriac Tower, o investiție de 40 de milioane de euro. Clădirea este ocupată în proporție de 95%, iar chiria este peste media pieței, între 20 și 23 de euro/mp.

Tot anul acesta, Țiriac Imobiliare va finaliza a doua fază din proiectul rezidențial Stejarii, cu aproape 200 de apartamente, o investiție de 50 de milioane de euro. Apartamentele sunt destinate închirierii.

Iar planurile imobiliare ale fostului tenismen continuă la Timișoara și Brașov, acolo unde compania deține terenuri de 25.000 de mp, respectiv 35.000 de mp, unde se vor construi blocuri de locuințe mid-high market.

“Noi începem să depunem autorizația de construcție pentru ambele proiecte anul acesta.Vom construi în funcție de cât ne dau voie primăriile și piața. Depinde foarte mult de normele urbanistice și ce  acceptă primăria. Explorăm să vedem ce putem construi, dar e vorba de sute de apartamente”, a declarat Petru Văduva, CEO Țiriac Holding.

Oficialii companiei se așteaptă ca autorizația de construcție pentru cartierul rezidențial din Brașov să fie obținută anul viitor, iar cea pentru proiectul de la Timișoara, peste doi ani.

Întrebat de ce nu au fost demarate mai devreme investițiile în rezidențial, pe fondul cererii crescute de locuințe în ultimii doi ani, Petru Văduva spune că Țiriac Imobiliare avea deja două proiecte de circa 100 de milioane în derulare, este vorba de Țiriac Tower și a doua fază din Stejarii, și că dezvoltă proiecte targetate.

Pe ce terenuri se mai construiesc proiectele lui Ion Țiriac

Compania mai deține și terenul IFMA de lângă Pasajul Grant din București, acolo unde turnul de testat ascensoare a fost demolat în urmă cu câțiva ani. Întrebat în ce stadiu se află acest proiect, Văduva spune că acesta face parte din valul al doilea de investiții, după proiectele de la Brașov și Timișoara.

“Acolo e o situație foarte complexă, unde cu adevărat depindem de prețuri, fiindcă genul de clădiri care se pot construi acolo sunt cele de referință. Nu vrem să facem ceva banal acolo. Adn-ul nostru, al grupului pe care îl reprezint și dorința domului Țiriac e să creăm niște clădiri de referință, nu ne interesează să construim ca să facem bani”, explică CEO-ul holdingului format de fostul tenismen.

Una dintre variantele luate în calcul pentru terenul IFMA prevede construcția a ceea ce ar putea deveni cea mai înaltă clădire din România.

O altă variantă studiată pentru acest teren este cea cu turnuri de apartamente și cu piscine și pomi pe acoperiș. 

Compania mai deține un teren în zona Romexpo, acolo unde are depus un PUZ spre aprobare, și unde s-ar vrea construite turnuri de până la 20 de etaje, cu locuințe, birouri și spații comerciale. Dosarul pentru aprobarea PUZ-ului pentru acest teren face parte din cele 42 de PUZ-uri care nu au mai fost aprobate în mandatul Gabriele Firea. Pentru o parte dintre acestea, Nicușor Dan spunea că va cere respingerea lor. 

 

Campus de 150 de milioane de euro

Ion Țiriac a anunțat că are în plan să investească 100-150 de milioane în campusul din Otopeni, acolo unde omul de afaceri a construit un patinoar. Investiția a mai fost anunțată în urmă cu mai mulți ani. Campusul va avea o piscină olimpică, care va purta numele Cameliei Potec, o sală Nadia Comăneci, dar și o academie de tenis, cu 30 de terenuri de tenis, un hotel și o sală polivalentă.

Țiriac Imobiliare a vândut recent un teren de 14,5 hectare la Timișoara către retailerul Dedeman, care va construi un nou magazin, chiar lângă magazinul IKEA din Dumbrăvița.

Anul trecut, Ion Țiriac a mai vândut un teren, din București, către One United Properties.

Ţiriac Imobiliare este o companie înființată în anul 1994, cu capital integral românesc, care gestionează întreg portofoliul de real estate al Grupului Țiriac.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete Taurus şi respingerea de către acesta a desfăşurării de trupe......
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...