1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

Toader: Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum şi cât i se permite. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi că Departamentul de Stat al SUA 'se exprimă cum şi cât i se permite', adăugând că Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze.

28 noi, 2017 | Agerpres

'Cu privire la comunicatul Departamentului de Stat. Departamentul de Stat al Statelor Unite se exprimă cum şi cât i se permite. Am citit şi eu comunicatul şi găsesc două direcţii de exprimare. Prima ipoteză, prima parte când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislaţia care ar putea submina lupta împotriva corupţiei, ar putea slăbi independenţa judiciară a României. Aici, evident, comunicatul se referă la întreaga legislaţie, deci la pachetul de legi care se vrea a modifica Legile Justiţiei, pachet de legi care se află în procedură parlamentară la comisia specială. Prin urmare, Parlamentul sigur nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este misiunea, competenţa exclusivă pe care o are de la Constituţie. A doua ipoteză a comunicatului de presă, de data aceasta în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupţiei', a declarat Toader, la Ministerul Justiţiei.

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO