1EUR = 4.8336 RON | Bucureşti 35 º

News

Acţionarii Fondului Proprietatea ar vinde 76% din titluri. Au suprasubscris de 17 ori oferta de răscumpărare

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au subscris peste 10,5 de miliarde de acţiuni, în oferta în care FP s-a angajat să cumpere, până ieri, doar 600 de milioane. FP are în total 13,77 miliarde de acţiuni.

14 noi, 2013 | | ECONOMICA.net

Peste trei sferturi din acţionariii Fondului Proprietatea (FP) şi-ar vinde acţiunile la preţul de 1 leu / titlu, promis de administratorul Franklin Templeton.

În oferta de răscumpărare care s-a încheiat ieri au fost subscrise peste 76% din totalul acţiunilor Fondului, potrivit datelor preliminare afişate pe platformele de tranzacţionare ale brokerilor.

Acţionarii FP au oferit peste 10,5 miliarde de acţiuni, din totalul de mai puţin de 13,8 miliarde.

Fondurile de investiţii străine şi române deţin peste 68% din totalul acţiunilor, iar persoanele fizice române, în marea lor majoritate foşti proprietari despăgubiţi cu acţiuni FP, au 22%.

„Toţi marii investitori vor să vândă la acest preţ, pentru că lichiditatea de la Bursa din Bucureşti nu le asigură randamentele dorite. Fondurile de investiţii ale Elliott (cei mai mari acţionari, n.r.) şi alţii vor câştiguri cât mai mari“, explică Cristian Negoiţă, broker la Confident Invest.

Pentru că administratorul FP s-a angajat să cumpere doar 600 de milioane de acţiuni şi s-au subscris aproape 10 miliarde, Franklin Templeton va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice rezultat din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Suprasubscrierea de aproape 17,5 ori a depăşit toate estimările brokerilor.

Franklin Templeton se află într-o campanie agresivă să satisfacă apetitul investitorilor de risc care vor profituri cât mai mari şi cât mai rapide, chiar cu preţul desfiinţării FP.

Cele mai mari două ordine de vânzare erau plasate pentru volume de acţiuni reprezentând câte 8 % din toate titlurile Fondului Proprietatea, şi au aparţinut, cel mai probabil, fondurilor  de hedging Elliott Associates, singurul acţionar care dispune de pachete atât de mari.

Elliott Associates deţine acţiuni reprezentând peste 18% din capitalul social al Fondului Proprietatea, iar al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, cu o participaţie de puţin peste 5% din capital. Compania de administrare a investiţiilor City of London are 4,87% din acţiuni.

Brokerii se aşteptau ca în ultimele zile ale operaţiunii să fie plasate ordine pentru volume foarte mari de acţiuni Fondul Proprietatea.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO