Cercetare: Hackerii îţi pot controla de la distanţă telefonul

O vulnerabilitate a tehnologiei folosite de reţelele GSM, care acoperă circa 80% din piaţa mondială a telecomunicaţiilor mobile, permite hackerilor să preia de la distanţă controlul asupra telefoanelor şi să iniţieze apeluri sau să trimită mesaje text (SMS), potrivit unei firme germane de cercetare.
Economica.net - mar, 27 dec. 2011, 11:41
Cercetare: Hackerii îţi pot controla de la distanţă telefonul

Hackerii ar putea folosi această breşă a tehnologiei GSM pentru înşelătorii prin care ar iniţia apeluri şi mesaje către servicii cu tarife ridicate, a declarat şeful firmei germane Security Research Labs, Karsten Nohl, citat de Reuters.

Atacuri similare asupra unui număr restrâns de smartphone-uri au mai avut loc în trecut, însă acum ar putea fi expsuse toate telefoanele mobile care folosesc tehnologia GSM.

„Putem face asta într-un interval redus de timp cu sute de telefoane”, a declarat Nohl pentru Reuters înaintea unei prezentări la o convenţie despre hacking la Berlin.

Atacurile asupra sistemelor de telefonie fixă ale companiilor sunt obişnuite şi în cele mai multe cazuri includ folosirea unor linii telefonice pentru servicii cu valoare ridicată, înfiinţate de hackeri în Europa de Est, Africa şi Asia.

Hackerii iniţiază apeluri de la telefoanele controlate către astfel de linii telefonice, după care colectează banii şi dispar suficient de repede pentru a nu fi identificaţi.

Posesorii telefoanelor nu sesizează de obicei problema până nu primesc factura, iar operatorii telecom ajung în cele mai multe cazuri să suporte cel puţin o parte din costuri.

Deşi nu va prezenta detalii despre acest tip de atacuri la conferinţă, Nohl estimează că hackerii pot reproduce codul necesar pentru atacuri în câteva săptămâni.

Potrivit unei clasificări ce urmează să fie prezentată de Nohl la conferinţă, operatorii T-Mobile din Germania şi SFR Franţa oferă clienţilor cea mai bună protecţie împotriva infractorilor online care vor să le intercepteze convorbirile sau să le urmărească locaţia.

Cercetătorii au evaluat 32 de operatori, din Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Maroc, Slovacia, Elveţia şi Thailanda, în funcţie de cât de uşor au putut intercepta convorbiri, imita telefonul altcuiva şi urmări locaţia terminalului mobil.

Te-ar mai putea interesa și
Israelul își redeschide complet școlile
Israelul își redeschide complet școlile
Cancelaria prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că guvernul a decis redeschiderea pe scară largă a şcolilor, relatează DPA, citată de Agerpres. ...
Germania impune noi restricții pentru limitarea extinderii pandemiei
Germania impune noi restricții pentru limitarea extinderii pandemiei
Guvernul federal german a aprobat marţi o înăsprire a legislaţiei naţionale în vederea limitării răspândirii COVID-19, ...
BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni
BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni
Banca Europeană de Investiţii, braţul financiar al Uniunii Europene, intenţionează să utilizeze puterea tehnologiei ...
Regatul Unit nu vrea să ofere ajutoare de stat companiei Liberty Steel, dar îi va lăsa suficient timp ca să găsească soluții de finanțare
Regatul Unit nu vrea să ofere ajutoare de stat companiei Liberty Steel, dar îi va lăsa suficient timp ca să găsească ...
Marea Britanie îl va lăsa pe magnatul Sanjeev Gupta (foto) să evalueze diferite opţiuni de refinanţare pentru compania ...