Tokyo consideră de neînţeles acuzaţiile Seulului privind sistemul de control al exporturilor Japoniei

Ministrul comerţului şi industriei din Japonia, Hiroshige Seko, a apreciat marţi ca fiind de neînţeles acuzaţiile Seulului, care tocmai a decis să reducă importanţa Japoniei în rândul partenerilor săi comerciali, cel mai recent episod al unei dispute diplomatice între cele două ţări, scrie Agerpres. 
Economica.net - mar, 13 aug. 2019, 06:58
Tokyo consideră de neînţeles acuzaţiile Seulului privind sistemul de control al exporturilor Japoniei
„Pe ce bază se poate spune că sistemul de control al exporturilor Japoniei încalcă principiile internaţionale? Nu este deloc clar”, a reacţionat pe Twitter ministrul Hiroshige Seko, citat de France Presse. 

Luni, ministrul sud-coreean al comerţului Sung Yun-mo a anunţat crearea unei noi categorii pentru ţările semnatare a patru principale acorduri comerciale internaţionale, „dar care activează un sistem de control al exporturilor, încălcând normele internaţionale”, potrivit Agerpres. 

Japonia este singura ţară care a fost plasată în această nouă categorie. Sung nu a dat însă niciun exemplu de astfel de încălcări din partea Tokyo, notează AFP. 

Disputa dintre cele două ţări s-a accentuat în ultimele săptămâni odată cu decizia Tokyo de a înăspri, din 4 iulie, condiţiile de export în Coreea de Sud a trei componenţi chimici folosiţi în procesele de fabricaţie a semiconductorilor şi ecranelor. 

Apoi Tokyo a decis să şteargă Seulul de pe lista de state ce primesc tratament preferenţial în relaţiile comerciale începând din 28 august, înăsprind procedurile pentru exportul de produse considerate sensibile. 

Această măsură a fost oficial luată în cadrul revizuirii listei de parteneri de încredere ai Japoniei, din motive de securitate naţională. Dar ea se înscrie pe fondul unor dispute bilaterale nesfârşite, moştenite din perioada în care Coreea de Sud era o colonie japoneză (1910-1945). 

Guvernul japonez este furios că tribunale sud-coreene au ordonat firmelor nipone să-i despăgubească pe sud-coreenii care au fost forţaţi să lucreze în fabrici japoneze în acea perioadă. Pentru Tokyo, aceste probleme au fost soluţionate de la semnarea unor acorduri în 1965. 

Aceste tensiuni între Coreea de Sud şi Japonia sunt îngrijorătoare în timp ce ameninţarea nord-coreeană continuă, iar aceşti doi aliaţi ai Statelor Unite ar trebuie să coopereze pentru securitate în regiune, comentează France Presse. 

„Nu văd o soluţie în viitorul apropiat la această dispută decât dacă există o intervenţie reală a americanilor” pentru a calma tensiunile, a declarat pentru AFP Robert Dujarric, directorul Institutului de Studii Asiatice al Universităţii Temple din Tokyo. 

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...