Tokyo, îndemnat sa utilizeze expertiza straina în problema scurgerilor de apa la Fukushima

O serie de voci din interiorul tarii au îndemnat miercuri Guvernul sa recurga la expertiza din strainatate în scandalul scurgerilor de apa contaminata la centrala avariata de la Fukushima, relateaza AFP.
Economica.net - joi, 05 sept. 2013, 04:02
Tokyo, îndemnat sa utilizeze expertiza straina în problema scurgerilor de apa la Fukushima

„Este indispensabil sa cooperam cu organisme si experti straini”, a declarat Takuya Hattori, un fost director al complexului nuclear Fukushima Daiichi si presedinte, în prezent, al Forumului japonez al industriei atomice.

„Problema contaminarii apelor subterane în apropierea unei centrale nu este proprie (complexului) Fukushima Daiichi, exista numeroase exemple în alte locuri si, prin urmare, o cunoastere si o experienta în domeniu”, a justificat el.

„De la accident, compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a facut multe, mai ales pentru restabilirea sistemelor de racire ale unor reactoare, încât solutionarea problemei apei a fost amânata în mod constant. Drept rezultat, traversam în prezent, cu scurgerile radioactive, cea mai grava criza de la (producerea) accidentului”, a insistat Hattori, carea pledeaza pentru participarea întreprinderilor straine la dezafectarea unor reactoare.

„Statul trebuie sa consolideze fezabilitatea si eficacitatea unor masuri împotriva scurgerilor folosind la maximum noile tehnologii straine”, scrie într-un editorial, miercuri, cotidianul Nikkei.

Situatia de la Fukushima a reaparut în ultimele zile în presa din cauza anuntarii mai multor scurgeri la enormele rezervoare de stocare a apei puternic radioactive.

Guvernul nipon a anuntat marti un plan de urgenta pentru stoparea scurgerilor, dar costisitoarele lucrari planificate vor necesita ani.

Fukushima Daiichi acumuleaza o cantitate de aproximativ 400.000 de tone de apa care contine cesiu, strontiu, tritiu si alte substante radioactive, scursa sub pamânt sau stocata în aproximativ mie de rezervoare special montate în graba.

Cantitatea de apa creste în fiecare zi cu 400 de tone, din cauza necesitatii de a continua racirea reactoarelor, iar 300 de tone se scurg în fiecare zi în Oceanul Pacific, situat în vecinatate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...