Tokyo va stabili un „telefon roşu” cu Londra şi Washington – presă

Japonia va stabili un "telefon roşu" cu Washington şi Londra, cu scopul de a spori cooperarea în domeniul securităţii după începerea activităţii, miercuri, a noului său Consiliu pentru Securitate Naţională, potrivit presei japoneze, citate de AFP.
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 10:47
Tokyo va stabili un

Parlamentul japonez a aprobat săptămâna trecută crearea unui Consiliu pentru Securitate Naţională (NSC), în baza celui existent în Statele Unite. Acest consiliu extinde puterile premierului în materie de apărare.

Potrivit cotidianul Nikkei, Tokyo intenţionează să solicite Australiei, Franţei, Rusiei, Germaniei, Indiei şi Coreei de Sud să stabilească o „linie fierbinte” cu NSC, cu scopul de a lucra în comun în dosare privind Coreea de Nord, China sau atacurile cibernetice.

Alături de premier, alte trei persoane, şi anume ministrul de Externe, ministrul Apărării şi secretarul general al Guvernului, vor face parte din NSC. Acest consiliu va avea puterea de a lua decizii pe termen mediu şi lung în materie de apărare, de diplomaţie şi în probleme referitoare la securitatea naţională.

În plus, potrivit Nikkei, NSC va avea, începând din ianuarie, un secretariat de 60 de persoane care vor avea asigurate legături cu „corespondenţi” de la Londra sau Washington.

Crearea NSC, dorit de actualul premier de dreapta Shinzo Abe din momentul instalării sale la putere, în decembrie 2012, intervine într-un context de escaladare a tensiunlor în zonă, în special cu China, din cauza unui conflict teritorial sino-japonez în Marea Chinei de Est.

Pe 23 noiembrie, autorităţile chineze au instituit în mod unilateral o „zonă aeriană de identificare” (ZAI) asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan, care înglobează un mic arhipelag controlat de Tokyo, Insulele Senkaku, revendicate în mod insistent de către Beijing sub numele Diaoyu.

Japonia, Coreea de Sud şi Insula Taiwan au avertizat că nu intenţionează să respecte ZAI. Tokyo şi Seulul au trimis avioane militare în zonă, fără să informeze Beijingul, iar Australia l-a convocat pe ambasadorul chinez.

În ceea ce priveşte Statele Unite, Casa Albă a catalogat imediat gestul Beijingului ca „incendiar”, iar două bombardiere de tip B-52 au zburat în zonă, săptămâna trecută, fără să le prezinte vreun plan de zbor chinezilor.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...