Tolosa, FMI: Noul acord cu România nu vizează creşteri de taxe pentru întreaga populaţie

Noul program al României cu Fondul Monetar Internaţional nu are în vedere creşterea taxelor pentru întreaga populaţie a ţării, în condiţiile în care singurele modificări din sistemul de taxare sunt creşterea accizelor pentru unele produse de lux şi plata contribuţiilor sociale pentru veniturile rezultate din chirii, a declarat miercuri, într-un interviu pentru AGERPRES, Guillermo Tolosa, reprezentantul în România al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 13:36
Tolosa, FMI: Noul acord cu România nu vizează creşteri de taxe pentru întreaga populaţie

În acest context, Tolosa a menţionat că majorarea accizelor pentru produsele de lux, ca mod de a compensa reducerea TVA la pâine, vizează un număr mic de persoane şi este o măsură corectă din punct de vedere fiscal. Totodată, contribuţiile sociale din veniturile rezultate din chirii vor duce la îmbunătăţirea finanţării în sistemul sanitar, consideră oficialul FMI.

Tolosa a adăugat că programul de privatizare a companiilor de stat nu a suferit nicio amânare şi primele oferte publice vor avea loc chiar în acest an.

Credeţi că reducerea TVA la pâine este o măsură bună pentru buget?
Guillermo Tolosa: Guvernul va compensa posibilele scăderi de venituri prin alte metode, precum creşterea accizelor la unele produse de lux, ceea ce este just, corect şi creşte corectitudinea din sistemul fiscal în general. Adică vorbim de taxe mai mari în zona de lux şi taxe mai mici în ceea ce priveşte pâinea.

Consideraţi că aceste măsuri vor compensa reducerea TVA la pâine?
Guillermo Tolosa: Da, credem că măsurile privind regimul fiscal vor avea acest efect.

Ce se va întâmpla dacă, după câteva luni, descoperim că această decizie nu a fost atât de bună?
Guillermo Tolosa: Din câte am înţeles, este o măsură temporară, iar după câteva luni se va face o analiză a efectelor. Şi, dacă efectele nu vor fi cele aşteptate de Guvern, respectiv reducerea preţului pâinii şi a evaziunii fiscale, Guvernul va renunţa la această măsură. Măsura va fi menţinută dacă lucrurile merg bine şi dacă se obţin efectele aşteptate.
Vreau să clarific anumite aspecte. Au existat discuţii şi articole potrivit cărora noul program cu FMI prevede creşteri de taxe şi vreau să fiu foarte clar în ceea ce priveşte măsurile de compensare pentru pâine. Este vorba de unele produse de lux precum iahturi, de exemplu. Dar acest program nu are ca scop creşterea vastă de taxe, care să vizeze întreaga populaţie. Aceste modificări pentru unele produse specifice de lux se referă la un număr foarte mic de persoane. De asemenea, ar putea fi o schimbare a contribuţiilor sociale din veniturile din chirii, pentru a creşte baza şi a îmbunătăţi finanţarea sistemului de sănătate. Pentru a clarifica, Guvernul nu are de gând să crească taxele pentru întreaga populaţie.

Unele instituţii de presă au relatat, citând un draft al scrisorii de intenţie, că vor fi şi alte schimbări în sistemul de taxare…Cum comentaţi?
Guillermo Tolosa: Noi nu am distribuit niciun document formal şi toate acestea sunt speculaţii la care nu vom reacţiona. Putem spune însă faptul real, respectiv că acest program nu urmăreşte creşterea de taxe pentru populaţia României ca un întreg. Singurele modificări aşteptate sunt cele două pe care tocmai le-am menţionat.

Cum vedeţi creşterea preţurilor la energie în această perioadă în care consumul este din ce în ce mai mic?
Guillermo Tolosa: Noul program nu prevede nicio schimbare în ceea ce priveşte planurile Guvernului privind preţurile la energie. Guvernul s-a angajat în programul anterior să urmeze un calendar de liberalizare a preţurilor la energie. Prevederile Uniunii Europene vizează convergenţa preţurilor liberalizate pe întregul teritoriu al Uniunii Europene. România este parte a UE, deci este vorba de un angajament făcut în trecut. Deci nu este nimic nou în acest program legat de acest aspect.

În legătură cu privatizarea companiilor de stat, a fost amânat acest proces pentru anul viitor?
Guillermo Tolosa: Nu a fost făcută nicio amânare, deci ne aşteptăm ca ofertele publice să continue conform planului. În unele din cazuri acest lucru se va întâmpla în 2013, vedem că procesul este foarte avansat, iar în alte cazuri se va întâmpla în 2014, pentru că procesul este în stadii incipiente şi mai sunt lucruri de făcut. Nu se va întâmpla nimic în această vară, în această lună, dar în două cazuri se va întâmpla în 2013, deci nu există nicio întârziere la programul agreat, totul este conform planurilor.

Credeţi că este bine să continue procesul de privatizări în această toamnă? Condiţiile din piaţă sunt favorabile pentru privatizări?

Guillermo Tolosa: Da, credem că în toamnă vor fi oportunităţi pe piaţă, piaţa se va normaliza, au fost unele turbulenţe în pieţele emergente în perioada mai-iunie, dar situaţia acum se normalizează, aşa că în toamnă vor fi condiţii bune pentru ca acest proces de vânzare să continue. Acum nu putem previziona cu exactitate ce se va întâmpla la toamnă, dar, aşa cum vedem acum lucrurile, Guvernul trebuie să continue să maturizeze aceste oferte publice.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...